Православні таборити

З 21 по 25 липня в прекрасному лісі с. Козлин було проведено ІІ–й табір православної молоді Рівненського благочиння

В сучасних умовах розвитку нашої держави, коли спостерігається активізація місіонерства серед молоді різних сект, особливо актуальним є проведення літніх таборів православної молоді. У зв’язку із цим, з 21 по 25 липня в прекрасному лісі с. Козлин було проведено ІІ–й табір православної молоді Рівненського благочиння. Захід почався із збору молоді біля Свято-Успенського храму м. Рівне, молодь зібралась досить організовано і вчасно. Потім заїзд та розселення молодих таборитів і, обов’язково, молитва перед початком доброї справи. Далі все по розпорядку. Згідно із графіком в перший день було проведено лекцію на тему «Як спастись в сучасному світі. Як спасались у перші віки. 1. Апостолький період життя православної Церкви. 2. Післяапостольський період до Міланського едикту». Лекції проводилися в режимі діалогу із молоддю, що дозволило виявити їх рівень знань у відповідності до запропонованої тематики та більш активізувало їх участь у цій лекції. Наповненість лекції, яку висвітлювали священнослужителі була доволі інформаційно насиченою. В якості закріплення пройденого матеріалу, молоді було запропоновано перегляд кінофільму про розповсюдження християнства перших віків. Варто відмітити, що цей фільм викликав великий інтерес серед православних таборитів.

Другий день згідно із розпорядком починався із молитов, які читали молодь чергової групи. Це сприяло правильному навчанню читання молитов, особливо тієї молоді, яка робила помилки. Далі за розпорядком сніданок та проведення лекції на тему «Подвижництво християн від Міланського Едикту до Хрещення Русі». Далі після кофе-брейку відбулися між командами спортивні змагання з футболу та волейболу. Цікаво було спостерігати за азартом молоді, особливо яка програвала в змаганнях, і вже більш відчувався командний дух. Потім день продовжувався лекціями на тему «Перші християни на Русі. Хрещення Русі. Домонгольський період (1240)» та «Створення православної сім’ї. Сім’я –оплот держави». Остання виявила неабиякий інтерес серед молоді у жвавому обговоренні. В цей же день для дівчат було проведено майстринею Ориною майстер-клас з приводу виготовлення шпильки у волосся.

Третій день був також досить насиченим, оскільки молодь прослухала дві лекції на теми «Період з 1240 р. XXв історії спасіння християн на Русі» та «Святі Волинського краю». Теми для слухачів виявилися досить цікавими про, що засвідчило жваве їх обговорення молоддю. В цей же день відбувся квест по території лісу, який включав завдання на перевірку командного духу, кмітливості, знань в руслі релігійної тематики. Після вечері відбулися вечірні молитви та було прочитане правило до Причастя. Усі мали змогу посповідатися.

Четвертий день як завжди починався з ранкових молитов. Разом з тим було прочитано молитви до Причастя, а 134потім звершено Хресний хід до храму в с. Козлин. Варто відмітити, що це було досить святкове дійство, настоятель та прихожани храму зустрічали учасників Хресного ходу з хлібом та сіллю. Священики табору прийняли участь у Часах та Святковій Літургії, а молодь табору співала в хорі. Храм був переповнений людьми, а в постійних прихожан було помітно сльози на очах від радості того співу, який подарували учасники табору. Після закінчення Літургії учасники табору повернулися Хресним ходом назад у табір та отримали завдання на виконання творчої роботи. Після обіду та відпочинку було проведено лекцію на тему «Подвижники благочестя XXстоліття. Новомученики та ісповідники», яку провів благочинний м. прот. Валерій. Ця лекція була за своєю змістовою сутністю одночасно і цікава, і досить складна. Після лекції учасників табору мали час на чай, каву та печиво, а потім продовжували творчу роботу у групах. Після вечірніх молитов для молоді було проведено лекцію на тему «Чародійство, зглаз та відношення до цього православної людини».

131Заключний, п’ятий день, зазвичай почався з ранкових молитов, прийняття святої води та просфори. Після сніданку для молоді було проведено заключну лекцію на тему «Що дає православ’я людині?». Проведення цієї лекції дало змогу виявити, про рівень засвоєння попереднього матеріалу молоддю, оскільки жваво відбулось обговорення цієї тематики. Після кофе-брейку, було представлено творчі роботи шістьма командами. Це були казки на сучасний лад, варто відмітити, що вони були досить веселими, але разом з тим включали і християнську мораль з одночасним висвітленням тих негативних тенденцій, які відбуваються в нашому житті. Після визначення переможців творчого конкурсу, учасники пообідали та прийняли участь у Подячному молебні. По завершенню молебні, всім учасникам табору було вручено іменні грамоти та подарунки. Спостерігаючи за православними молодими людьми, були помітні сльози на очах з приводу прощання, адже ці п’ять днів всіх згуртували, зблизили та здружили між собою.

Як в і кожній казці є мораль, так само по завершенні табору спостерігається мораль в тому, що наразі з молоддю потрібно активно працювати, а саме проводити їм такі табори не раз в рік, а частіше. З ними потрібно постійно спілкуватися, щоб вони розуміли, що вони є потрібними у цьому житті не лише своїм батькам, друзям, але й священикам. Багато хто в цьому таборі намагався визначитися із духовним наставником, бо кожна молода людина прагне мати духовну підтримку, адже вир життя є досить складним і важко іноді самому зрозуміти Божий Промисел.

Аверкина Марина,

учасниця-таборитка православного молодіжного табору в с. Козлин

Джерело