Третій регіональний з'їзд православної молоді Здолбунівського благочиння

З благословення Архієпископа Рівненського і Острозького Варфоломія з 10 по 14 червня 2014 року на базі Чудо-Михайлівського храму с.Мости Здолбунівського району відбувся Третій регіональний з’їзд молоді Здолбунівського благочиння

Всього в з’їзді взяли участь понад 100 учасників. Серед них було більше шістдесяти представників молоді парафій благочиння, біля тридцяти священиків, Владика Варфоломій, гості, місцеві жителі.

Постійні учасники з’їзду були розділені на чотири групи, в кожній з яких було по три підгрупи, в яких було по п’ятеро учасників. Групу очолював старший священик, а підгрупи – молодші священики.

Так, Першу групу очолював прот. Юрій Шевчук, а у підгрупах були священики: І підгрупа – прот. Василій Ярошик, ІІ підгрупа – свящ. Василій Начев, ІІІ підгрупа – свящ. Віталій Харкевич.

Другу групу очолював прот. В’ячеслав Грищук, а у підгрупах були священики: І підгрупа – старший групи прот. В’ячеслав Грищук, ІІ підгрупа – прот. Олег Зелінський, ІІІ підгрупа – прот. Георгій Блощенко. Третю групу очолював прот. Валерій Усик, а у підгрупах були священики: І підгрупа — прот. Ігор Гнатишин, ІІ підгрупа – свящ. Андрій Косік, ІІІ підгрупа – свящ. Іоанн Дубинецький. Четверту групу очолював прот. Володимир Костюк, а у підгрупах були священики: І підгрупа – прот. Андрій Остапюк, ІІ підгрупа – свящ. Олександр Мусієнко, ІІІ підгрупа – прот. Рустік Мельничук.

Кожна підгрупа мала можливість здобувати для своєї групи бали за конкурси, чергування і т. п., або й втратити один бал в день. В кінці роботи з’їзду було визначено групу-переможця, що набрала найбільшу кількість балів, якій було вручено перехідний кубок. Нею стала Перша група. Наступного року цій групі прийдеться або підтвердити звання переможця, або віддати його іншій групі.

Бали могли давати Владика Варфоломій (необмежену кількість), благочинний прот. Олександр Карпюк, керівник Відділу розвитку духовності серед молоді благочиння свящ. Юрій Линка, заступники керівника Відділу священик Василій Начев та протодиякон Георгій Пилипчук, повар з’їзду прот. Борис Гарбузюк, помічник повара священик Василій Кудрик, відповідальний за проведення квесту та спортивних змагань Гончарук Олександр Віталійович (кожен мав по три бали щодня), запрошені гості (по одному балу щодня).

Відповідальними за роботу з’їзду були прот. Олександр Карпюк, священики Юрій Линка, Василій Начев, протод. Георгій Пилипчук. Також священик Юрій Линка та протодиякон Георгій Пилипчук відповідали за виконання правил безпеки, транспортне чергування та фінансування роботи з’їзду. За медичну аптечку та фотозйомку відповідали прот. Олександр Єгоров та диякон Миколай Каленюк. За установку та збереження шатра відповідав прот. Василій Ярошик. Відповідальними за нічні чергування та багаття, прибирання намету, кімнат та території, допомогу на кухні, забезпечення гігієни туалетів, наповнення душу водою та інше були священики чергової групи. Кожна група чергувала протягом доби з 12-ї години дня. За комп’ютер, мікрофон та відео — свящ. Сергій Ярошевич та Мазярук Юрій Артемович. Допомагав проводити спортивні змагання протоієрей Олександр Данилюк.

У роботі з’їзду взяв участь депутат Здолбунівської районної ради Мельник Яків Романович, який народився у с. Мости, за що виносимо йому велику подяку.

Кожний учасник заповнив спеціальну анкету, де зазначив прізвище, ім’я, по батькові, рік народження, адресу, номер власного мобільного телефону й телефону одного з родичів, що разом проживають. Також було потрібно написати розписку про ознайомлення з робочою програмою та правилами безпеки, а учасникам до 18-ти років мати письмовий дозвіл одного з батьків на участь у форумі. Також кожний з учасників був поінформований про те, що необхідно мати для участі в з’їзді, а саме: мило, рушник, зубна паста й щітка, теплий одяг, дощовик, спортивний одяг, змінне взуття (тапочки, кеди), запасні шкарпетки, одіяло й подушку, вологі серветки, носовички, засіб від комарів та кліщів (за бажанням), голку й нитки, туалетний папір, мобільний телефон та зарядний пристрій до нього, ліхтарик (за бажанням), рюкзак.

Темою лекцій цьогорічного з’їзду була тема «Шляхи спасіння». Вона висвітлювалась трьома священиками протягом трьох днів і була розділена на такі підтеми:

1. «Шляхи спасіння перших християн (кров та муки)». Її розкрив прот. Юрій Шевчук;

2. «Спасіння християн вірою та подвигами». Ознайомлював прот. Рустік Мельничук;

3. «Шляхи спасіння сучасних християн (скорботи)». Бесіду проводив прот. Юрій Линка.

Після розкриття кожної підтеми було показано документальний фільм на тему лекції та проведено її обговорення.

Продукти для харчування учасників придбали парафії благочиння та пожертвували спонсори прафій.

Серед постійних спонсорів відзначимо депутата Рівненської обласної ради Андріюка Олександра Мусійовича («Мізоч-продукт»), підприємця Сердечного Віктора Петровича з Здолбунова, що пожертвував хлібо-булочні вироби.

Отже, другого дня після Дня Святого Духа, розпочався заїзд учасників в с. Мости. Відповідальні священики розгорнули шатро. За кілька днів до з’їзду силами священиків благочиння було змонтовано душ на чотири кабінки. Також було доставлено польову кухню й встановлено над нею накриття, заготовлено дрова для кухні й для вечірнього вогнища. Змонтували й дошку оголошень, де вивішували ропорядок дня, меню, результати конкурсів та іншу інформацію.

З 10 до 11 відбулось розселення учасників. Хлопці поселилися в місцевій школі. Дівчата – на горищі церковного будинку, а священики у наметовому містечку. Цього року на зібрані з парафій кошти було закуплено тридцять матраців, а ще сорок пожертвував для молодіжного відділу Антонюк Святослав Аркадійович, за що виносимо йому подяку.

Після розселення було зроблено оголошення, ознайомлення з розпорядком дня, розділення учасників на групи, доведено інформацію про підготовку сценок підгрупами. Кожна підгрупа у вільний час мала підготувати веселу сценку на тему парафіяльного життя і показати її у відведений час.

О 12 годині всі зібралися на погості місцевого храму і прослухали привітання від парафіян с. Мости. Після добрих і теплих слів, короткої історії села та пісні про Мости, парафіяни вручили представнику молодіжного відділу хліб-сіль.

Перша група заступила на добове чергування. Розпочинати завжди важко, адже всього наперед спланувати неможливо. Тому священикам та молоді Першої групи прийшлось побігати по селу й пошукати велике м’яло, відкривачку, копистку, марлю та інші необхідні речі. Та й на території табору було багато не запланованих раніше, але необхідних для функціонування робіт. Висловлюємо подяку Першій групі, а особливо протоієрею Юрію Шевчуку, який з розумінням та витримкою організовував вирішення цих проблем.

Далі був вільний час, а о 13 годині розпочалось практичне заняття на тему: «Дияконські облачення», яке провів протодиякон Георгій Пилипчук. І знову вільний час, а о 14.30 – обід.

Відпочивши після обіду для Третьої та Четвертої груп було запропоновано взяти участь у квесті, а Друга група на березі грала у волейбол.

Квест – це православно-туристичні змагання. У лісі завчасно були вибрані спеціальні місця, де було прокладено маршрут. Було створено карту маршруту. На маршруті поміченому стрічками було вісім пунктів. На кожному пункті знаходився священик, який відповідав за суддівство на даному етапі. Квест вимагав від учасників знання Священного Писання, кмітливості, вправності, згуртованості та сміливості.

Кожна команда отримала карту маршруту та детальні пояснення, як проходити певний пункт маршруту. Особливістю маршруту було те, що проходячи маршрут, учасники мали вміло зібрати матеріал для якнайшвидшого розпалення вогнища та використати його на останньому етапі.

Розпочалось змагання зі старту, після якого команда мала послідовно пройти всі контрольні пункти (КП) маршруту, де набирала бонусні, або шрафні бали. Якщо команда пропускала наступний пункт, то мала повернутися й пройти пропущений пункт.

На першому КП учасники змагалися у вправності постановки намету, де одна частина команди встановлювала намет, а інша відповідала на запитання священика з православної тематики.

На другому КП учасники мали розгадати кросворд, знайти ключове слово й записати його в карту маршруту.

На третьому КП (справжнє болото) учасники відчули маленький екстрим та мали вміло пройти болото по заготовлених повалених деревах.

Четверий КП. Укладка колоди для переходу через умовний рів, та відповіді на запитання священика. Учасники дізналися, як з безпекою для здоров’я та життя перейти дану перешкоду.

П’ятий пункт. Знімання поставленого намету. Зверталась увага на правильне складання намету. Учасники мали взяти намет з собою й не розгубити його спорядження.

На шостому КП («маятник») учасники мали за допомогою канату перелетіти через уявний рів. Це потребувало вміння, адже перестрибнувши за спеціальну лінію, потрібно ще й точно передати канат іншому учаснику.

Сьомий КП. Перехід через річку по двох паралельних мотузках. Мотузки хиталися, йти по них було не просто, тому кожен учасник мав проявити максимум уваги. Також тут зверталась увага на правильне використання страховки.

Останній восьмий КП. Учаники мали розпалити вогнище за допомогою зібраного на маршруті матеріалу й перепалити мотузку, що була розміщена на певній висоті над вогнищем. Як тільки мотузка перегоряла, час відліку зупинявся.

Судді, враховуючи бонусні та штрафні бали зароблені командою, визначали затрачений час на проходження квесту. Переможцем квесту стала Третя група. Друге місце зайняла Четверта група, третє – Перша, четверте – Друга.

Висловлюємо подяку Гончаруку Олександру Віталійовичу за організацію цікавого квесту та інших спортивних змагань. Передаємо від нього подяку найбільш активним його помічникам протоієрею Олександру Данилюку, протоієрею Рустіку Мельничуку, протоієрею Василію Ярошику, протодиякону Георгію Пилипчуку. Також дякуємо дирекції Мізоцького будинку школярів та молоді й дирекції Мізоцького НВК за надане туристичне спорядження.

Далі знову вільний час і о 19.30 – вечеря. О 20 год. – художній фільм «Притчи – 4», а потім багаття, спілкування учасників між собою. Відповідальними за теми спілкування біля вогнища були протоієрей Андрій Остапюк та священик Василій Начев.
О 22 год. всі зібралися у храмі, де були прочитані канони з правилом до святого Причастя, вечірні молитви, відбулась сповідь.

О 23.30 – туалет, а о 23.50 – відбій.

Другого дня о 7 год. – підйом, туалет. З 7.15 – сповідь у храмі, а о 7.50 – 8.00 – збір у храмі всіх учасників та прикладання до ікон.

З 8-ої до 11-ої години читались ранкові молитви, Часи й було звершено Божественну Літургію з проханням на добрі справи, де бажаючі учасники причастилися святих Христових Тайн.

Об 11 годині до нас завітав шанований гість — Владика Варфоломій. Владика поспілкувався з молоддю та священиками у невимушеній обстановці, розділив з учасниками спільний сніданок, та завітав в ліс до джерела, куди учасники прийшли хресною ходою. Тут було відслужено Водосвятний молебень. Владика, за доброю традицією залив за комір свяченої води кожному учаснику, чим додав духовної радості, наснаги і приємних відчуттів, адже на дворі була спека. Хресна хода повернулася в табір.

О 12-й годині на чергування заступила Друга група.

Подякувавши Владиці за відвідини, та провівши високого гостя учасники зібралися на обід. О 16.30 відбулась лекція на тему «Шляхи спасіння перших християн (кров та муки)», та документальний фільм на тему лекції «Путешествие в вечный город. Идущие на смерть». Також учасники задали питання лектору й отримали відповіді.

О 19.30 – вечеря.

Після вечері було зібрано збірні команди священиків та молоді для гри у волейбол. Також з священиками грала команда, що прибула з сусіднього села Буща. Перемогла молодь. А у перетягуванні линви перемогу здобули священики.

О 20 год. — вечірні молитви. О 20.30 – художній фільм «Старец Паисий и я, стоящий вверх ногами». І знову багаття, спілкування, відпочинок.

О 23.40 – туалет, відбій.

Третій день з’їзду, 12 червня (четвер). О 8 – підйом, туалет. О 9 – ранішні молитви, о 9.30 – сніданок.

О 10 год. відбулась лекція на тему «Спасіння християн вірою та подвигами» та документальний фільм на тему лекції «История возникновения монашества». Учасники знову задали питання лектору й отримали відповіді. Цього дня на чергування заступила Третя група.

О 12 год. пили чай, а о 12.30 були дані відповіді на запитання зі скриньки, що була встановлена біля дошки оголошень, та відбулось спілкування учасників зі священиками та між собою.

О 13 год всі завітали на практичне заняття: «Облачення священика», яке провів свящ. Василій Начев. І знову вільний час, обід, та квест для Першої та Другої груп й спортивні ігри (волейбол, естафети) для Четвертої групи.

Ввечері була вечеря, вечірня молитва, художній фільм «Остров», багаття й спілкування. О 23.40 – туалет, відбій.

Четвертий день. О 8 год. – підйом, туалет, о 9 год. – ранішні молитви, сніданок.

О 10 год. лекція на тему «Шляхи спасіння сучасних християн (скорботи)», та документальний фільм на тему лекції, про преподобного Амфілохія Почаївського. Учасники знову задали питання лектору й отримали відповіді.

О 12 год. – чай і спілкування учасників з благочинним. Тут було підбито попередні підсумки. Благочинний розповідав учасникам, як відбувалась підготовка до з’їзду, вислуховував побажання на майбутнє й відразу приймались рішення про використання побажань учасників на наступний рік, або пояснювалось, чому неможливо виконати те чи інше прохання. Також благочинний давав відповіді на запитання учасників. Найбільше нарікань молоді викликало те, що бали можна було як заробити, так і просто попросити. Вирішили, що надалі бали будуть тільки зароблятися. За отримання балів учасниками буде відповідати спеціальна комісія з трьох священиків і бали даватимуться, або забиратимуться за чергування, поведінку, конкурси, відвідування й розуміння лекцій, квест та ін. Також вирішили провести кулінарний конкурс, де кожна команда має з привезених з собою продуктів приготувати кулінарну страву.

На чергування заступила Четверта група, яка теж заслужила особливої подяки. Адже, як і починати так і завершувати міроприємство завжди складно. Тому дякуємо старшому групи протоієрею Володимиру Костюку, священикам та учасникам.

О 13 годині відбулось практичне заняття: «Облачення єпископа», яке провів прот. Олександр Єгоров й для якого Владика Варфоломій надав єпископське облачення.

Знову вільний час, обід та зустріч з гостями: бібліотекарем Пальчевською Оксаною Василівною з смт Мізоч та лікарем-терапевтом Бендюк Тетяною Анатоліївною з м. Здолбунів. Оксана Василівна запропонувала змістовну розповідь про перші друковані книги, а Тетяна Анатоліївна розповіла про здоровий спосіб життя.

О 17 год. відбулись театральні виступи підгруп. Це було подібно до гри КВК, але за основу було взято приходську тематику. Найцікавіший виступ підготувала Друга група.

Після обіду було прийнято рішення, що учасники за бажанням, після оголошень та нагороджень зможуть поїхати додому, а бажаючі залишитись до ранку наступного дня, так як змінилася погода, похолодало, насунулися хмари й на вечір почав іти дощ.

Повечерявши, всі зібралися на підведення підсумків, оголошення групи-переможця та вручення сертифікатів. Всі учасники та гості отримали сертифікат учасника з’їзду. Найбільш активні священики та молодь отримали спеціальні грамоти, а протоієреї Борис Гарбузюк, Юрій Линка, священик Василій Кудрик та протодиякон Георгій Пилипчук на прохання благочинного, з благословення Владики Варфоломія, були нагороджені грамотами Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Володимира, Предстоятеля УПЦ.

Всі учасники з’їзду неодноразово відзначали смачне харчування й дякували о. Борису Гарбузюку, його помічникам о. Василію Кудрику, мамам учасників Нечипорук Тетяні з Мізоча та Вербицькій Марії з Копиткового за їхній важливий і почесний труд на кухні.

Всі учасники приступили до прибирання території, після чого бажаючі поїхали додому.

О 19 год. учасники, що залишилися, зібралися на вечерю. Потім були вечірні молитви (келейно), спілкування між собою. О 23.40 – туалет, відбій.

П’ятий день. 14 червня (субота). О 8год. – підйом і туалет, ранішні молитви (келейно), подячні прохання, чай, омлет, прибирання, збір та від’їзд решти учасників.

Знову була можливість в учасників з’їзду залишити відгуки в спеціальній книзі, з якими ми ознайомимо всіх пізніше.

На закінчення ознайомтесь з меню молодіжного з’їзду.

Перший день. Обід: борщ червоний з сметаною, вівсяна каша з м’ясом, яйце варене, компот, хліб; вечеря: вермішель, омлет з зеленню, сарделька відварена, хліб, какао з молоком.

Другий день. Сніданок: каша рисова, м’ясо, огірок малосольний, чай, хліб, масло; обід: суп з фрикадельками, картопляне п’юре, риба смажена, компот, хліб; вечеря: гречана каша, сосиски відварені, яйце варене, чай, хліб.

Третій день. Сніданок: картопляне пюре, м’ясо, помідор, чай, хліб, масло; полудник: чай, цукерки, печиво; обід: борщ зелений, картопля кусочками, котлета, салат з зеленої цибулі, компот, хліб; вечеря: вермішель, сарделька відварена, малосольні огірки, хліб, чай.

Четвертий день. Сніданок: ячна каша, сарделька, чай, хліб, солодощі; полудник: чай, цукерки, печиво; обід: уха з рибних консерв, капуста з реберцями, яйце варене, чай, хліб; вечеря: картопляне пюре, сарделька, хліб, какао.

П’ятий день. Сніданок: омлет, чай, цукерки, печиво.

Ось і закінчився Третій регіональний з’їзд молоді Здолбунівського благочиння. Ми набули ще більшого досвіду, в нас є багато нових планів. Також буде зроблено роботу над помилками. Віримо, що наступного року з’їзд пройде ще більш цікаво й охопить більшу кількість молоді.

  • 11
  • 12
  • 17
  • 18
  • 20
  • 21
  • 23
  • 25
  • 27
  • 29
  • 31
  • 32
  • 34
  • 36
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 5

Благочинний Здолбунівського району протоієрей Олександр Карпюк
Джерело