«Лепта» збирає друзів та продовжує добрі традиції. Покровський ярмарок - 2014

З благословення Преосвященнішого єпископа Новокаховського і Генічеського Філарета, відбувся 7-й щорічний благодійний Покровський ярмарок

Місто Каховка здавна славилося своїми ярмарками. Весняний Микільський та осінній Покровський ярмарки за товарообігом свого часу посідали перше місце у Таврійській губернії. Тут можна було купити все: від екзотичних на ті часи фініків та інжиру, «витончених речей розкошу та останньої моди нарядів» до найсучасніших сільськогосподарських машин фірм Боліндера, Дрейфуса, Маккорміка, чиї представники з початку ХХ ст. постійно працювали у Каховці. Хліб, ліс, вовна, насіння льону, сало, сіль, риба, шкіри, рогата худоба, вівці, коні, овочі та фрукти — ось далеко не все, що складало товарообіг ярмарків початку ХХ століття.

Саме з метою відродження добрих традицій ярмаркування та доброчинності сім років тому назад активісти православної громади Новокаховської єпархії на чолі з засновником ГО «Православний батьківський комітет» та благодійного фонду «Лепта», керівником відділу у справах сім’ї та соціального служіння Новокаховської єпархії І. В. Бжезицьким організували й провели не просто виставку-продаж, а справжній культурно-масовий захід, присвячений Престольному святу Каховки — Покрову Пресвятої Богородиці.

Ось і цього року, з благословення Преосвященнішого єпископа Новокаховського і Генічеського Філарета, відбувся 7-й щорічний благодійний Покровський ярмарок. Колориту й яскравості тут вистачало: під час проведення торгівлі постійно лунали мелодії народних пісень, виступи гостей та організаторів заходу. Гості ярмарку мали змогу милуватися виробами народних майстрів, кондитерів, пасічників, фермерів [до речі, всі вироби можна було придбати], а також насолоджуватися виступами талановитої малечі, справжніх молодих богатирів та козаків, солістів і колективів, аматорів різного віку та жанру. Багато чудових теплих слів вдячності Богові та любові до Матінки Богородиці висловили від усіх каховчан вихованці недільної школи Покровського кафедрального собору разом з ієреєм Владиславом Лозою.

Покровський ярмарок об’єднує та зближує людей різного віку, від самої малечі, яка малювала на асфальті малюнки на тематику миру, активістів православної «молодіжки», до бабусь і дідусів з територіального центру соціальної допомоги літнім людям.

Цікаво було спостерігати, як учениці Каховського професійного ліцею сфери послуг влаштували справжній майстер-клас, на якому можна було не тільки вчитися, а й стати моделями юних перукарів і манікюрниць просто неба, під лагідним осіннім сонечком.

«Родзинкою» цьогорічної ярмарки став смачний трав’яний чай із самовара з солодощами для всіх бажаючих, який гостинно пропонували волонтери благодійного фонду «Лепта».

В рамках популяризації сімейних цінностей на ярмарку розгорнулася й чудова фотовиставка зразкових родин нашого краю; на сцену запрошувалася багатодітна родина священика Миколая Клименка з Тополівки (9 дітей), дітки з якої отримали подарунки від «Лепти» та заспівали зворушливу пісню про маму. Також гостям ярмарку волонтери пропонували агітаційні матеріали щодо популяризації сімейних цінностей.

Традиційно під час ярмарку проводився і благодійний збір коштів на лікування важкохворих дітей. Цього року за кілька годин було зібрано 4339 грн. У своєму звіті про роботу «Лепти» за останній період директор фонду Світлана Бжезицька доповіла, що загалом за 2013 рік на допомогу важкохворим дітям Каховщини й також сусідніх районів було надано допомоги на 126 тис. грн., а за І півріччя року, що триває, надано допомоги на 67 тис. грн.

Познайомила Світлана Сергіївна громаду із чудовою дівчинкою — новокаховчанкою Настусею Зінченко, котра разом із мамою демонструвала відвідувачам свої декоративні вироби. Незважаючи на те, що дівчинка пересувається лише на інвалідному візку, вона має чимало талантів: крім рукоділля, вже три роки займається музикою, успішно навчається у загальноосвітній школі і, звичайно, дуже мріє ходити власними ніжками… Тому подарунком від «Лепти» стала цільова допомога на придбання для Настусі путівки на 10-денну реабілітацію у клініці оновленої терапії проф. Козявкіна у м. Трускавець.

З ласки Божої ярмарок відбувся в тиху сонячну погоду. Як і завжди, не хотілося розходитися і полишати цей острівець добра, милосердя та гарного настрою.

Ми віримо, що під час цьогорічного Покровського ярмарку сотні людей стали ближчими один одному, пережили багато приємних для себе хвилин, бо були об’єднанні атмосферою доброзичливості, любові та родинного тепла. Та може через ці почуття дехто отримає бажання приєднатися до великої родині православних віруючих.

  • DSCF4470
  • DSCF4476
  • DSCF4486
  • DSCF4489
  • DSCF4490
  • DSCF4497
  • DSCF4501
  • DSCF4503
  • DSCF4516
  • DSCF4517
  • DSCF4519
  • DSCF4525
  • DSCF4529
  • DSCF4537
  • DSCF4540
  • DSCF4541
  • DSC_9902
  • DSC_9919
  • DSC_9943

Молодіжний відділ епархії