Співпраця священиків і педагогів на Баштанщині

Сьогодні життя ставить перед людиною непрості виклики. Особлива тривога відчувається за наших дітей, на яких із телевізорів, телефонів, комп’ютерних моніторів котиться величезний шквал усілякої інформації – і хорошої, і поганої. Як не потонути у тому морі? Відповідь може бути лише одна: традиційні християнські цінності

І ось на початку травня на базі Баштанської ЗОШ I-III ступенів №1 зібралися люди, котрі несуть сьогодні дійсно апостольське служіння, проповідуючи слово Боже серед дітей.

Тут проходив районний семінар учителів християнської етики. Темою заходу стало «упровадження християнських цінностей і моралі шляхом викладання предметів духовно-морального спрямування». Надзвичайно гостинним господарем виявився Олександр Миколайович Бабін – директор вищезгаданого навчального закладу. До речі, саме завдяки зусиллям благочинного Баштанського округу протоієрея Віталія Сопіжука і Олександра Бабіна з його педагогічним колективом з Божою допомогою стало можливим викладання християнської етики у Баштанській школі №1 ще у 2005 році. Вперше у Миколаївській області.

У роботі семінару взяли участь благочинний Баштанського округу протоієрей Віталій Сопіжук, ієрей Павел Прокопчук, ієрей Андрій Бойко і ієрей Андрій Чиженко. Представники духовенства зустрілися із освітянами вищезгаданим О.М. Бабіним, методистом Баштанського районного методичного кабінету Т. В. Гриненко, викладачами християнської етики із Баштанки, Інгулки, Плющівки, Піски, Привільного.

На початку семінару вчитель Баштанської школи №1 Золотар Н.М. провела відкритий урок із християнської етики у першому класі на тему: «Найдорожче у світі – мама». Під час цього уроку діти навчалися розуміти і відчувати вдячність до своїх мам, котрі подарували їм життя і продовжують щоденно піклуватися про них. Також учні вивчали молитви до головної мами всього людства – Пресвятої Богородиці, Яка молиться Богу за всіх нас. Був показаний короткометражний фільм про православні ікони Діви Марії.

Також на заході виступив із доповіддю «Вплив духовної спадщини православ’я на розвиток моральних цінностей молодого покоління» вчитель християнської етики Новоолександрівської школи ієрей Андрій Бойко. Він зазначив, що надзвичайно важливо педагогу з цього предмету не тільки вміти його викладати, але й жити християнським життям самому. А отець Павел Прокопчук наголосив, що знання християнської етики носять не теоретичний, а практичний характер. Ми вчимо розрізняти дітей біле і чорне, добро і зло.

А методист РМК Тетяна Гриненко сказала про те, що лише за підтримки Церкви можна гарно викладати свій предмет. У свою чергу Олександр Миколайович Бабін подякував Миколаївській єпархії УПЦ і отцю Віталію Сопіжуку за придбання підручників по християнській етиці.

Ієрей Андрій Чиженко зазначив, що сьогодення ставить перед людиною складні проблеми у тому числі і у моральному плані. Тому даний курс християнської етики надзвичайно необхідний у школах особливо у наш непростий час.

Благочинний Баштанського округу протоієрей Віталій Сопіжук подякував педагогам за активну співпрацю по вихованню дітей. І сказав про те, що ми – і священики, і педагоги - повинні передати дітям часточку добра, яким тільки і робиться світ кращим – добра, котре неначе проміння відходить від сонця, яким є Господь наш Іісус Христос.

Василь Гонта,
редактор районної газети «Голос Баштанщини»

  • 01
  • 02
  • 03
  • 04
  • 05
  • 06