Скарбниця духовної музики – у дарунок підростаючому поколінню

Становлення особистості людини, формування її світогляду відбуваються насамперед у сім’ї та починаються з раннього дитинства

Тому неможливо переоцінити значення саме родинного виховання, коли батьки власним прикладом, скріпленим позитивними сімейними традиціями, наставляють найдорожче, що мають – своїх діточок – на путь істини, любові й добра, щоби їхнє життя було світлим та радісним і гармонійно поєднувалось із життям суспільства, часточкою якого є кожен із нас.

Найважливішою складовою саме такого щасливого, здорового та благополучного суспільства є високі моральні риси його громадян, такі як духовність та благочестя. І саме свята церква покликана допомагати батькам у виконанні їхнього найголовнішого обов’язку – виховання нашого майбутнього.

Людина сприймає світ через емоції, і добре, якщо з раннього віку в неї розвинене почуття прекрасного. Значну роль у цьому має естетичне і, зокрема, музичне виховання. Нам пощастило, що маємо в цьому плані прекрасну спадщину – народну скарбницю як фольклорних, так і авторських творів, у тому числі духовних. І наше завдання – берегти й примножувати цей безцінний дарунок для підростаючого й майбутніх поколінь.

Так, 10 січня у Ніжинському драматичному академічному театрі ім. М. Коцюбинського відбувся VIII Різдвяний благодійний фестиваль духовної музики «Христос рождається! Славимо Його!», який Ніжинська єпархія за благословенням Його Високопреосвященства Високопреосвященнішого Іринея Архієпископа Ніжинського і Прилуцького провела серед вихованців недільних шкіл. На урочистий захід, що традиційно проводиться в різдвяні свята, було запрошено сім’ї з дітьми найбільше соціально уразливих категорій із міста Ніжина та Ніжинського району.

За сприяння Ніжинського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді близько 60-ти дітей із сімей учасників АТО та вимушено переміщених із зони бойових дій, які мешкають у нашому місті, відвідали цей фестиваль разом зі своїми рідними й близькими.

Зі сцени театру лунали духовні твори у виконанні святих отців, дітей із числа вихованців недільних шкіл, їхніх наставників. Були тут щедрівки, і колядки, й інші різдвяні пісні, що виконувались у класичних і народних традиціях професійними виконавцями й аматорськими гуртами. І всі присутні в залі мали змогу разом заспівати знайомі, улюблені з дитинства рядки, що завжди виконуються урочисто, із піднесеним настроєм. Саме такого радісного настрою й відчуття величності свята Різдва Христового як найзнаменнішої події в житті православних християн і додав учасникам та глядачам цей фестиваль, по закінченні якого всі дітлахи отримали від його організаторів благодійні різдвяні подарунки.

Фотоальбом дивіться тут!

О. Гребеннікова,
провідний спеціаліст відділу соціальної роботи Ніжинського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді