Візит до Підбузького геріатричного пансіонату

26 червня 2014 року голова відділу у справах сім’ї Львівської єпархії священик Михаїл Коник разом з дитячим хором Свято-Іовського собору м. Дрогобича та батьками дітей, відвідав Підбузький геріатричний пансіонат

Досвід служіння у Єрусалимі керівника і регента хору дозволив за три роки виплекати особливий настрій карпатсько-бойківської мелодики у піснеспівах, що особливо цінний для оздоровлення не тільки молоді, але й людей, що спрагли молитви й самі через хворобу не можуть прийти до церкви. Підбузький інтернат для стареньких і немічних часто-густо рятує людей не тільки одиноких, але й дуже пригнічених душевними немочами...

Сюди щотижня приїжджають волонтери Віра і Марія Левики від молодіжного товариства "КОВЧЕГ" з Борислава http://vk.com/boryslove . Раніше керівнициво не завжди охоче відкривало двері корпусу для молодих християн, що привозять сюди печення й ягоди для стареньких і самотніх бабусь і дідусів. Але після кількох місяців відвідин та після мед-довідок від кожного волонтера ця молитва милосердя стала тут систематичною. Бабусі Ніна, Тетяна, Євгенія та Христина дуже люблять музику, деякі навіть охоче танцюють вальс. А от більшості ще потрібна увага добровольців та мистецько-оздоровчі заходи з боку молоді. Посидіти, потримати за руку та погомоніти про все найсвітліше й добре. Розпитати про те, що накипіло на душі та порадувати свіжими образави й міркуваннями з недільної проповіді. Ось де молоді дівчата і хлопці можуть знайти свій скарб - втілення талантів Божих. Хто володіє масажами чи має голос щоб вести музично-терапевтичні виступи - терміново просимо до нас на свій авторський вечір з майстер-класами! Наші студенти з Східниці, Підбужа, Попелів, Смільної, Кропивника, Мразниці, Дрогобича й Майдану радо долучатимуться аби повчитися мистецьким урокам http://www.facebook.com/pages/Carpathian-Art-Schooling/135438213187169.

Після діл милосердя – молитва. Діти вперше віддвідали Свято-Троїцьку парафію, яка тим часово розмістилася в старенькому домовому храмикові с. Підмонастирок, настоятелем якої і є священик Михаїл. Тут, на підмонастирецькій горі, де у XIII - XV століттях височів карпатський Богоявленсько-Свято-Духівський Монастир, відслужили молебен: діти гаряче молились і просили Бога про мир народам нашої держави.

На зеленій галявині неподалік храму влаштували спільну трапезу. Радості дітворі не було меж, адже мало того, що хатина-храм розташована на високій горі, але ще й біля самісенького лісу. Тут можна було почути спів птахів (лісові жайворонки, соловейки, дрозди, дзяблики) та побачити білочку, яка пильно спостерігає за кожним гостем та нечунто перестрибує з гілки на гілку.
З такими радісними почуттями діти сходили з гори, а ще раділи й тому, що навколо падали дощі, і лише нас Господь милував сонячними проміннями…
А ще відвідали садибу-музей І. Франка в с. Нагуєвичі, де діти дізналися не лише про життєвий і творчий шлях великого Каменяра, дещо з творчого шляху його побратимів по духу Стефана Коваліва й Василя Стефаника, але й побачили, як працьовито й молитвенно жили селяни кін. ХІХ – поч. ХХ ст. у північних Карпатах (бойки, лемки, гуцули).

"Ця поїздка, - розповідає Голова єпархіального відділу Церкви і Родини священик Михаїл Коник, - збагатила наших дітей, як духовно, так й інтелектуально. А саме основне, це те що поруч дітей були батьки, які не просто вчать дітей словом, але й власним прикладом прищеплюють дітям діла милосердя і любові. Сльози дітей, які я бачив в геріатричному пансіонаті, свідчать про те, що дитина усвідомлює уже тепер велику відповідальність у шануванні своїх батьків. Дай Бог, щоб цей батьківський Урок Любові назавжди залишився в серцях наших дітей."

Священик Михаїл ще очолює перший в УПЦ Дрогобицький міський центр просвітництва й допомоги родинам ім. св. Богоотців Іоакима і Анни . Тому його праця з молоддю особливо збагачена досвідом термінових виїздів до неповних сімей та осиротілих дітей по селах північнокарпатських районів, міжконфесійними акціями підтримки родин і дітей, вагітних матерів та сімей у кризових ситуаціях. Нині, згідно Соціальної концепції Православних Церков, ці труди маєм вести міжнародно та міжєпархіально.

  • wPiNagujev
  • wPidNagujevuczi
  • wPidNaguujecz
  • wPidbuzh
  • wPidbuzh1
  • wPidbuzh2
  • wPidmonastyr

редактор міжшкільної веб-газети "Борці СЛАВИ"
диякон Тарасiй Андрусевич
БОРИСЛАВ