Вже третій рік поспіль Кіровоградська єпархія організовує літній табір для дітей з особливими потребами «Джерельце Надії»

Кожна дитина мріє про літній, гарний, позитивний відпочинок. Велика кількість дітей влітку відправляється у прекрасні табори. Проте, є частина і таких діток, котрі через певні обмежені можливості та й ряд інших причин не можуть з усіма поринути у світ веселих, табірних пригод. Тому для діток з особливими потребами вже третій рік поспіль з благословення митрополита Іоасафа у нашому місті організовується літній табір

Організаторами даного благодійного проекту виступили: Кіровоградська єпархія Української Православної Церкви, Кіровоградська обласна громадська організація батьків дітей з особливими потребами «Серце матері», а також ряд благодійників. Цьогоріч табір зібрав 40 учасників. Зокрема, усі таборяни були поділені на 3 групи: 2 дитячі і 1 молодіжну.

Перший день був дуже насиченим і креативним. Була цікава і захоплююча екскурсія до м. Черкас. На дітвору чекали мегапозитивні ігри від педагога-організатора Редька Олега та вихователя Броновицького Андрія. Чудовою була зустріч таборян з тваринним світом Черкаського зоопарку, який виявився не тільки захоплюючим і різноманітним, а й доступним для людей з особливими потребами. Тепла зустріч і смачний обід у МакДональдзі зробили нашу подорож ще більш приємнішою. Та найбільш яскравішим моментом поїздки став відпочинок на березі р. Дніпра.

Другий день розпочався з молитви до Господа, в котрій ми просили благословення на проведення табору. Далі була підготовка загонів до концерту: знайомство, вивчення назви, девізу, речівки, пісні. Для дітей були проведені майстер-класи. Дефорж Людмила створювала з дітьми подарункові вази. Викладачі міського ДЮТСУ оформляли фіто-сувеніри. Новікова Ірина - оригінальні вироби за допомогою спін-арту. Цього дня діти також ознайомилися з такими професіями: «Поліцейський» та «Хімік-технолог». Діти були в захваті від роботи Національної поліції нашого міста, зокрема Оксани Білоброви та вихователя табору Ковлевої Крістіни.

В післяобідній час відбулося офіційне відкриття табору. Концерт розпочався з привітань організаторів табору: керівника табору – протоієрея Івана Шемедюка та голови Кіровоградської обласної громадської організації батьків дітей з особливими потребами "Серце матері" – Шукрути Людмили. Потім педагог-організатор табору Редько Олег привітав дітей та батьків та запрошував загони до представлення! Перед глядачами виступили загони: «Веселі смайлики», «Кропивницькі смішарики», «Подих життя». Потім вихователі табору поставили повчальну виставу «Таємниця твоєї душі». В кінці офіційного відкриття усім гуртом заспівали пісню «Нам потрібне мирне небо». Адже мир - це найголовніше чого бажає сьогодні кожна дитина.

Захоплюючим було паперове шоу від «Анімато-студії». Діти і дорослі раділи та веселились білому снігу серед гарячого літа. На ноті веселого сміху завершився 2-й день табору.

Третій день табору «Джерельце Надії» традиційно розпочався з ранкової молитви до Бога, зарядки та сніданку. В цей день, 28 червня, уся Україна відзначає День Конституції. Табір «Джерельце Надії» є також окремою "державою" і тому повинен мати свою власну конституцію. Для дітей були організовані квест-завдання. Проходячи їх таборяни отримували положення, такі як «Уважність», «Терпіння», «Добро», «Єдність» та ін.

Після обіду між батьками та вихователям була проведена гра-батл «Кращий ерудит». На завершення діти смакували морозиво та грали настільні ігри, дартс, баскетбол та стрибали на батуті.

Четвертого дня діти ознайомилися з професіями «Журналіст. Відеооператор» та «Кондитер». Одна група дітей відвідала кафе «Щастя», де мала цікавий майстер-клас по виготовлення подарункового печива. Захоплюючим був майстер-клас в Кіровоградському обласному телебаченні. Відомий ведучий Володимир Крутоус в гарній і доступній формі пояснив дітям основні аспекти і функції ведучого, а також розповів про дитячу програму. В свою чергу таборяни мали можливість відчути себе у ролі справжніх ведучих.

Після обіду на дітей чекала цікава програма від вожатих «Замок здоров´я». Тут вожаті представляли героїв шкідливої їжі та звичок: хот-дог, кока-кола, комп´ютерна залежність, і навпаки - вітамінів і хороших звичок. Після ігрової програми представники з відділу фізичної культури та спорту Кіровоградської міської ради та відділу олімпійського комітету провели для дітей змагання і вручили грамоти і призи.

П´ятого дня 1 загін відправився на майстер-клас до Кіровоградського обласного телебачення, інші загони готувалися до концерту закриття. Перед обідом вихованець табору Ігнатьєв Коля провів майстер-клас по дзвонарству. В другій половині дня на діток чекав активний відпочинок на базі «Горняк». Додому повернулись ввечері стомлені, але щасливі!

Шостого дня діти знайомилися з професією художника. Таборяни завітали у відділ Кіровоградського обласного художнього музею - картинну галерею Петра Оссовського "Світ і Вітчизна". Тут відбувся навчальний майстер-клас з живопису. Юні таборяни прослухали розповідь про те, чим займаються художники, в яких жанрах працюють, якими користуються інструментами, матеріалами і фарбами. Також вони змогли й самі спробувати стати на час «справжніми художниками», прийняти участь у створенні колективної роботи за мотивами центральної частини триптиху Петра Оссовського «Степова Еллада. Одинока тополя».

Діти були поділені на 3 групи і співробітники музею Анатолій Кімнатний, Оксана Віжевська та волонтер Юлія Мартслі пояснювали послідовність роботи створення картини, допомагали змішувати фарби, відповідали на численні дитячі запитання. Вихованці табору із захопленням малювали, в залі було весело, гамірно, шумно, всюди панувала захоплююча, творча атмосфера.

Сьомий день табору «Джерельце Надії» за доброю традицією розпочався з Воскресного богослужіння під час якого усі учасники табору приступають до Таїнств Сповіді та Причастя. Після спільної участі у молитві дітвора готувалася до концерту. В обідній час вихователі організували для батьків розважальну програму з конкурсами. Судячи з емоцій батьки веселились, як діти! І це – найголовніше для батьків під час їх перебування у таборі. Набравшись духовних сил та позитивних, радісних емоцій усі з нетерпінням чекають свята. І не тому, що хочеться додому, а тому, що в черговий раз хочеться порадувати батьків, благодійників та гостей цікавими номерами і сценками.

Вже доброю традицією став приїзд байкерів на завершення табору. Щасливі хвилини катання і незабутні враження!
Після святкового концерту відбулося нагородження грамотами благодійників, волонтерів та учасників табору. Далі була смачна вечеря приготована татусями дітей.

В черговий раз діти потрапили у дивовижну казку – табір «Джерельце Надії», де набралися духовних сил, мужності, радості, миру, терпіння та любові до Бога і усіх ближніх.

Більше фото тут

  • 1
  • news_big_38809
  • news_big_38810
  • news_big_38811
  • news_big_38812
  • news_big_38813
  • news_big_38814
  • news_big_38815
  • news_big_38816
  • news_big_38817
  • news_big_38818
  • news_big_38819
  • news_big_38820
  • news_big_38821
  • news_big_38823
  • news_big_38824
  • news_big_38825

Джерело