Священнослужителі Кіровоградської єпархії УПЦ у День знань відвідали навчальні заклади міста

1 вересня - міжнародний День знань, це свято для всіх школярів, учнів, студентів, їх батьків, вчителів і викладачів, а також усіх тих людей, діяльність яких повʻязана з навчально-виховним процесом молодого покоління

Цей день завжди особливо урочистий і хвилюючий, адже саме з нього починається незвіданий, цікавий і, водночас, нелегкий шлях до пізнання, до нових звершень, до самостійного життя. І в цей значущий для багатьох людей день, з благословення Високопреосвященнішого Іоасафа архієпископа Кіровоградського і Новомиргородського, духовенство Кіровоградської єпархії Української Православної Церкви відвідало міські школи, училища, ВНЗ, де прийняли участь в урочистостях, присвячених Дню знань.

Керуючий Кіровоградською єпархією архієпископ Іоасаф та духовенство Кафедрального собору Різдва Пресвятої Богородиці взяли участь в урочистій лінійці з нагоди початку нового навчального року в Кіровоградському інституті державного та муніципального управління Класичного приватного університету.

Намісник Свято-Єлисаветинського чоловічого монастиря архімандрит Мануїл Задніпряний, протодиякон Андрій Дугін та хористи обителі молитовно привітали студентів та викладачів Кіровоградського Технікуму Механізації Сільського Господарства.

На урочистий захід на честь цього свята до Гімназії-інтернату — школи мистецтв був запрошений настоятель храму Благовіщеня Пресвятої Богородиці протоієрей Євгеній Назаренко. Святкова програма відбувалась на вулиці Дворцовій біля центрального входу до учбового закладу.

Після привітання учнями вчителів та почесних гостей, до дітей звернувся з вступним словом Якимчук Олександр Наумович, заступник директора з навчально-виховної роботи. Після поздоровила школярів Лобанова Світлана Василівна, заступник голови – керівник апарату обласної державної адміністрації та від обласної влади передала сертифікат на придбання сучасного шкільного обладнання. А протоієрей Євгеній Назаренко, після привітання та пастирського слова до учнів гімназії, преподав благословення кропленням Святою водою дітям, вчителям, батькам та почесним гостям. Також отець Євгеній подарував заступнику директора Олександру Наумовичу ікону Христа Спасителя для духовного наповнення цього прекрасного учбового закладу. На завершення свята «перший дзвоник» пролунав з рук першокласниці – дівчинки на імʻя Єлизавета.

Настоятель храму святителя Миколая Чудотворця, що в селищі Новому, протоієрей Роман Петренко відвідав два навчальні заклади - школи №37 та №10. Священик привітав учнів та вчителів, а також побажав дітям гарних успіхів у навчанні, і щоб ніхто не боявся труднощів повʻязаних з уроками, тому що справжня людська радість буває тоді, коли людина справляється зі своїми завданнями. Після привітання отець Роман благословив всіх учнів на навчання.
Настоятель храму на честь ікони Божої Матері "Всецариця" с. Бережинка прот. Констянтин Шпудейко завітав на святкову лінійку до Бережинської загальноосвітньої школи. Зі словами привітання він звернувся до усіх учнів, батьків, та вчителів. Побажав учням, щоб їхні серця були щирими, відкритими до Бога, та сповнені любові. Щоб у них було велике бажання до навчання, заради нашого спільного майбутнього. Вчителям та батькам священик побажав великого терпіння та наснаги у їхній роботі. Після завершення святкової частини, за запрошенням вчителя першого класу о. Костянтин відвідав найперший урок у житті наймолодших учнів. Батюшка поспілкувався з першачками, нагадавши їм про заповіді Господні й про повагу до батьків та вчителів. Побажав бути всім уважними і ввічливими учнями. А наостанок благословив усіх діток, вчителя та батьків, окропивши їх Святою водою.

Протоієрей Іоанн Шемедюк привітав з Днем знань вчителів, батьків та учнів НВО №3 "Спеціальної загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів - дитячого садочка" та «Спеціальної загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів №1 - дошкільного навчального закладу» міста. Батюшка побажав дітям та вчителям Божого благословення у всіх благих починаннях, а батькам - радості від успіхів дітей.

Настоятель Свято-Успенського храму смт. Смоліне Маловисківського р-ну прот. Олександр Хомич відвідав Смолінську ЗОШ І-ІІІ ступенів №1, де прийняв участь в урочистостях. В своєму слові батюшка привітав школярів та вчителів з цим особливим в житті кожного святом та закликав школярів бути уважними на уроках, поважати один одного та свято берегти все те, що дають їм батьки та вчителі. Після свого виступу батюшка, благословляючи, окропив усіх школярів Святою водою.

В Новомиргородській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №2 урочисто було звершено щорічну лінійку яка розпочала новий навчальний рік, рік який знову змусив переступити учнів через пороги рідної школи. У відкритті цього урочистого свята взяв участь священик м. Новомиргород ієрей Олександр Тюх, який і розпочав святкове дійство, адже кожне добре діло повинно починатись молитвою. Після завершення молебну батюшка звернувся до всіх присутніх з вітальним словом, в якому побажав дітям наснаги терпіння та любові до своїх батьків та вчителів. Після вітань учні всіх класів вручили квіти священику, в знак подяки за духовну підтримку.

31 серпня священик храму Благовіщення Пресвятої Богородиці ієрей Іоанн Верескун в Кіровоградській обласній філармонії привітав студентів та вчителів медколеджу ім. Є.Й.Мухіна з початком нового навчального року. А 1 вересня, на запрошення керівництва, о. Іоанн відвідав ЗОШ I-III ст. №7 та Кіровоградський інститут розвитку людини, де привітав викладачів, школярів та студентів з Днем знань. На завершення батюшка окропив присутніх Святою водою.

До Гайворонського машинобудівного коледжу, на запрошення директора навчального закладу Сінети Тетяни Володимирівни, прибули Благочинний церков Гайворонського округу протоієрей Роман Формазюк та клірик Свято-Іоано-Зачатівського храму прот. Віктор Миколайчук, щоб розділити радість і духовно підтримати студентство у це свято. Після привітання дирекції, батьків та почесних гостей, до студентів звернувся з словом привітання протоієрей Роман Формазюк. Після пастирського слова та молитви «Перед початком навчання» священнослужителі окропили викладачів, студентів та батьків Святою водою. По завершенні офіційної частини лінійки був звершений чин освячення відремонтованого корпусу навчального закладу.

Благочинний Кафедрального собору Різдва Пресвятої Богородиці протоієрей Андрій Боярчук відвідав Кіровоградський будівельний технікум і Загальноосвітню школу №11. Протоієрей Андрій звернувся до учнів і викладачам з вітальним словом, в якому підкреслив, що знання є силою, але цю силу можна використовувати не тільки на благо, але й зло. Тому отримані знання повинні стати основою добрих справ, які не мислимі без Євангельських заповідей. Потім отець Андрій окропив усіх присутніх Святою водою.

Настоятель Воскресенського храму протоієрей Анатолій Герасимчук на запрошення директора Конопат Юрія Олексійовича, відвідав свято першого дзвоника в "Навчально-виховному об’єднанні № 35"Загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів. В своєму вітальному слові о. Анатолій нагадав, що освіта в нашому житті має винятково особливе значення: вона освітлює життя людини: «Школа – формує особистість, саме в ній закладається фундамент майбутніх досягнень та звершень. Господь в Євангелії сказав: «Якщо око твоє буде чисте, то і все тіло твоє буде світле». А отже і думки, і наміри, і вчинки та і саме життя буде завжди світлим та добрим. Тож несіть у навколишній світ побільше добра та любові, будьте добродушні, ввічливі та завзяті! Усім учням успішного та приємного навчання!» - побажав священик вихованцям школи. В кінці ж свята всіх учнів та вчителів настоятель Свято-Воскресенського храму окропив святою водою та благословив на новий навчальний рік.

Свято першого дзвоника пройшло в гімназії №9. На святковiй лiнiйцi з нагоди свята серед запрошених гостей був ключар Свято-Покровського храму протоiєрей Андрiй Толубець. Вiтаючи педагогiв та учнiв гiмназiї зi святом, отець Андрiй зазначив: «Бажаю учням в наступаючому навчальному році успішного навчання, гарних оцінок та наполегливості в досягненні поставленої мети. Вчителям я бажаю творчої енергії та натхнення у їх нелегкій праці, яка формує у підростаючого покоління любов до знань. Бажаю батькам мудрості, терпіння, щоб не залишало їх ніколи високе почуття відповідальності за духовне, моральне та інтелектуальне виховання своїх дітей, бо вони є наше майбутнє. Боже благословення нехай буде з усіма вами!». Після цього всіх гiмназистiв священик окропив Святою водою.

Керівник Місіонерського відділу Кіровоградської єпархії УПЦ протоієрей Андрій Шиманович у день початку нового навчального року звершив пастирський візит до Навчально-виховного обʻєднання №25 ("Загальноосвітня школа І-ІІІ ст., природничо-математичний ліцей, Центр позашкільного виховання "Ліра"). У своєму привітальному зверненні до керівництва закладу, педагогічного колективу, батьків та діточок о. Андрій звернув увагу на наступне:
«Православна Церква в усі часи сприяла просвітництву та докладала максимальних зусиль для того, щоб народ Божий мав змогу осягнути всю сукупність знань, які були відкриті людству у той чи інший момент історії. У часи Київської Русі саме монастирі були осередками просвітництва, писемності та літописання.

Навіть Слово Боже, Біблія, однозначно наштовхує нас на думку про необхідність бути не тільки морально стійкими, але й інтелектуально розвиненими людьми. Ще у Старому Заповіті, у Книзі Екклезіаста написано: «Перевага мудрості над обмеженістю є такою ж, якою є перевага світла над темрявою» (Еккл. 2:13). Чудові слова, чи не так?
Але при цьому варта завжди памʻятати, що розумовий розвиток дитини має завжди відбуватись паралельно із її моральним формуванням. Ми знаємо, що багато хто із найвідоміших злочинців у історії, що принесли невимовну кількість зла людству, були достатньо освіченими людьми, але це не завадило їм стати деспотами та тиранами. Тому інтелектуальний та моральний розвиток дитини – дві невід’ємні складові єдиного цілого, які можна порівняти із двома крилами, без яких, звичайно, жоден птах не злетить у небо.

Необхідно також зазначити, що головною спільною метою сьогоднішніх освітніх процесів як у світському, так і у церковному середовищі, є прищеплення до цих юних душ любові до навчального процесу, щоб у них розвинувся смак до навчання як такого. Ще на початку V ст. блаж. Августин Аврелій писав: «У справі навчання набагато важливішою є щира, нічим не обумовлена цікавість, аніж грізна необхідність та примушення».

Один відомий сучасний психолог, Томас Сас, писав: «Знайти себе – неможливо; себе можна тільки створити». Тому в цей радісний день знань та науки, я бажаю всім вам, шановні освітяни, творчих сил, натхнення та наснаги для подальшого самовдосконалення. Батьків я закликаю до активної співучасті у тому навчальному процесі, до якого приступають ваші діточки. А дітям, я хочу щиро та від усього серця побажати наполегливості, старанності, помочі Божої у навчанні, щоб кожен день вашого навчання ви сприймали як ще один етап у процесі побудови самих себе, свого майбутнього та майбутнього нашої спільної Батьківщини».

  • news_big_31514
  • news_big_31515
  • news_big_31516
  • news_big_31517
  • news_big_31518
  • news_big_31519
  • news_big_31520
  • news_big_31521
  • news_big_31522
  • news_big_31523
  • news_big_31524
  • news_big_31526
  • news_big_31527
  • news_big_31528
  • news_big_31530
  • news_big_31542
  • news_big_31543
  • news_big_31544
  • news_big_31546
  • news_big_31547
  • news_big_31549
  • news_big_31550
  • news_big_31551
  • news_big_31552
  • news_big_31557
  • news_big_31558
  • news_big_31559
  • news_big_31561
  • news_big_31562
  • news_big_31563
  • news_big_31565
  • news_big_31568
  • news_big_31571
  • news_big_31578
  • news_big_31579
  • news_big_31580
  • news_big_31582
  • news_big_31585
  • news_big_31587
  • news_big_31589
  • news_big_31591
  • news_big_31592
  • news_big_31593
  • news_big_31594
  • news_big_31595
  • news_big_31597
  • news_big_31600
  • news_big_31602
  • news_big_31604
  • news_big_31606
  • news_big_31607

Джерело