Урок «Рецепт щасливого довголіття»

21 березня 2016 р. голова Свято-Успенського духовно-просвітницького центру м. Кіровограда прот. Сергій Новак провів бесіду на тему: «Рецепт щасливого довголіття»

Бесіду було проведено для учнів 6-го класу Комунального закладу «Навчально-виховне об’єднання №25 «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, природничо-математичний ліцей, центр позашкільного виховання «Ліра» Кіровоградської міської ради Кіровоградської області».

В ході спілкування дітвора ознайомилася з основами вчення шанування батьків у класичних релігіях світу.

Особливий акцент був поставлений на Біблійному баченні стосунків дітей зі своїми батьками. На основі сюжетів зі Старого Завіту, отець Сергій розповів, як практичне виконання і, відповідно, невиконання 5 заповіді Закону Божого має відношення до формування нашого щасливого довголіття.

У селі Вербова Голованівського району відбувся місіонерський захід

У Неділю Торжества Православ’я у селі Вербова Голованівського району відбувся місіонерський захід. Це один із виїзних концертів православного молодіжного волонтерсько-місіонерського клубу «Надія Є» с. Перегонівка, спільно із Клинівською недільною школою. Метою заходу було розповісти людям про справжнє Торжество Православʼя та вказати усім присутнім на сенс людського життя. Зі вступним словом до глядачів звернувся священик Димитрій Літвінов. Батюшка благословив свою паству та привітав усіх із святом.

Розпочався концерт: інсценізовані дійства та музичні постановки пронизували глядачів до сліз. Приємно, що дитячі серця у наш нелегкий час можуть нести у світ любов, ласку, щирість та добро. І основне завдання місіонерського клубу - проповідувати Слово Боже, слово про Христа померлого та Воскреслого, Який є Ідеалом усіх доброчинностей і Який є справжнім сенсом життя кожного християнина.

По завершенню виступу зі словом звернулася до присутніх голова Сільської ради, яка подякувала священикам, православному клубу та усім присутнім. Далі відбувалося тепла бесіда із парафіянами та священиками і частування смачного чаю.

Лекція на тему: «Великий піст, як засіб духовного оновлення»

24 березня керівник єпархіального Відділу благодійності і соціального служіння протоієрей Андрій Бобрик прочитав відкриту лекцію для старшокласників Кіровоградської спеціалізованої школи №1 на тему: «Великий піст, як засіб духовного оновлення».

Свою зустріч священик Андрій розпочав із загального пояснення що таке піст і для чого він встановлений Богом. За допомогою слайд-шоу батюшка розповів і наглядно пояснив кожен тиждень Великого посту, а особливу увагу приділив страсній седмиці. Пояснюючи сорокаденний піст Ісуса Христа, Його перемогу над спокусами, котрі поражають головні три області життєдіяльності людини: фізіологічну, розумову і моральну, отець Андрій спроектував дані аксіоми на реальну дійсність нашого буття. На завершення зустрічі батюшка побажав учням за період Великого посту стати кращими і зустріти Воскресіння Христове з власною перемогою над гріхом.

Ключарь Свято-Покровского храма протоиерей Андрей Толубец посетил гимназию №9

24 марта ключарь Свято-Покровского храма протоиерей Андрей Толубец посетил гимназию №9, где традиционно встретился с учениками 7-го класса. Юные гимназисты с нетерпением ждали священника. Темой встречи стало одно из семи Таинств Церкви, а именно Таинство Покаяния, исповедь.

Отец Андрей объяснил детям суть этого Таинства, его значение для каждого человека и принципиальное отличие подлинного покаяния от бесплодного раскаяния. В качестве примера было приведено предательство Иуды и троекратное отречение апостола Петра. В обоих случаях был совершен грех, Иуда раскаялся в содеянном, но не принес покаяния Христу и, как свидетельствует Евангелие, пошел и повесился. А апостол Петр, согласно преданию, до конца своих дней горько плакал при пении петуха и Господь принял его покаяние, восстановив в апостольском достоинстве. Главное – покаяние должно выражаться в конкретных делах жизни, а не только на словах.

В продолжение темы отец Андрей рассказал детям об исповеди и показал фрагмент документального фильма о том, как она совершается и что требует от христианина.

Протоієрей Олександр Бадіон з пастирським візитом відвідав середню школу с. Котовка

23 березня настоятель храмів Святителя Миколая Чудотворця (с. Хащувате) та Покровського (с. Котовка) прот. Олександр Бадіон відвідав середню школу с. Котовка, де поспілкувався із учнями на тему: «Людина – образ і подоба Божа», а також розповів про Великий піст та про любов, як умову правильного світоспоглядання.

На завершення зустрічі о. Олександр роздав кожній дітям хрестики та окропив усіх Святою водою. Також було узгоджено з дирекцією школи про регулярне проведення виховних годин для учнів на найактуальніші теми та найближчу можливу поїздку педагогічного колективу до Почаївської Лаври.

Священики м. Новомиргорода з пастирським візитом відвідали Новомиргородську ЗОШ №3

Слідуючи шляхом Великого посту, священики м. Новомиргорода з пастирським візитом відвідали Новомиргородську ЗОШ №3, де провели бесіду з учнями на тему: “Ази Православ’я”. Священик Олександр Тюх ознайомив дітей з основними принципами віровчення Православної Церкви. В ході розмови учням були розкриті основні моменти християнського буття. Під час бесіди говорили про те, як повинен поводитись християнин для того, щоб праведно засвідчувати звання християнина.

Також учні ознайомились з Таїнствами Церкви, як найвищими дарами Благодаті Божої. В ході лекції були розкриті 10 Божих Заповідей, які повинні бути для кожного християнина дзеркалом, вдивляючись в яке людина бачила б свої гріхи. В кінці розмови було сказано про правила поведінки у храмі, як в місці особливого перебування Благодаті Божої, яка наповняє всіх і дає змогу слідувати по дорозі спасіння, а та дорога – Христос, Який говорить: «Я – дорога, і правда, і життя»(Ін. 14:6).

Лекція на тему: «Шанування батьків і повага до дорослих»

25 березня заступник голови Свято-Успенського духовно-просвітницького центру протоієрей Іоанн Шемедюк провів бесіду з учнями 5-го класу ЗОШ №14 м. Кіровоград на тему: «Шанування батьків і повага до дорослих». Ця тема є актуальною і важливою для дітей шкільного віку, оскільки те, які цінності і моральні якості сім’я, Церква, школа закладе у дитині, відповідні плоди потім і отримає.

В ході зустрічі діти слухали повчання В. Сухомлинського «Склянка води» та твір Валентини Осєєвої «Сини». Також був розглянутий погляд Біблії, щодо шанування батьків. Зокрема, Господь, даючи закон та визначаючи стосунки між людьми, на перше місце ставить заповідь, котра говорить про шанування батьків. На прикладі Біблійних історій учні побачили, як Господь може благословляти шануючу батьків людину, а як може покарати за непослух та кривдження. На завершення учні разом розповіли, як саме у наш час можна шанувати своїх батьків та у чому саме ця любов може проявлятися.

У селі Клинове Голованівського району вперше відбулася зустріч православних молодих людей

У селі Клинове Голованівського району вперше відбулася зустріч православних молодих людей, на яку були запрошені всі бажаючі віком від 14 до 35 років.

Тема зустрічі: «Зберігай чистоту душі». У невимушеній обстановці за чаюванням говорили про дружбу, любов, кохання, праведне життя і багато іншого. У програмі був також перегляд художнього фільму.

На майбутніх зібраннях плануються зустрічі зі священнослужителями, лекції, бесіди, перегляд православних та інших повчальних відеофільмів, фотографій і презентацій, а найголовніше - жива бесіда з священиком про актуальні та насущні аспекти нашого життя через призму православного світогляду.

  • news_big_27565
  • news_big_27567
  • news_big_27572
  • news_big_27573
  • news_big_27574
  • news_big_27575
  • news_big_27602
  • news_big_27603
  • news_big_27604
  • news_big_27606
  • news_big_27607
  • news_big_27610
  • news_big_27647
  • news_big_27652
  • news_big_27653
  • news_big_27686
  • news_big_27689
  • news_big_27690

Молодіжний відділ єпархії