Коляда, коляда, яка ж ти нам мила!

У роки відсутності Інтернету та мобільного зв’язку Різдво було святом, яке давало можливість людям зустрітись, відвідати один одного, привітати. Сьогодні, коли можна поздоровити ближніх наклейкою через Вайбер чи розсилкою на Фейсбуці, люди втрачають інтерес до свята. Але це не про нас!

Колядуючи цього року, ми обійшли сотні квартир, будинків і магазинів. Важко передати всю радість колядок! Їх чекаєш цілий рік з нетерпінням, а потім ще цілий рік згадуєш про них. Діти, молодь, батьки, бабусі – цього року ми колядували як одна дружня сім’я, налічуючи в собі 46 чоловік.

17 днів Різдвяного щастя, яке розпочалось 08 січня і 27 січня завершилось. Цього року ми колядували рекордну кількість днів, всупереч дещо дивним поглядам хазяїв із запитанням : а чому ще колядують, адже Різдво вже пройшло? Довелось і серед православних людей пояснювати і нагадувати про традиції колядування.

Колядки – це різдвяні пісні, переважно духовного змісту, які прославляють народження Ісуса Христа. Колядування вважається однією з важливих традицій християнського Різдва. Колядувати починали від Святвечора – 6 січня і аж до самого Водохреща. Дослідники народних традицій, фольклористи стверджують, що раніше колядували аж до Стрітення (15 лютого).

У будь-якому випадку, пам’ятаймо, що колись кожна українська родина вважала за честь, що колядники її не оминули і прийшли привітати з Різдвом.

Для нас самих дуже радісно було бачити щасливі очі людей до яких ми приходили, адже нас уже багато хто знає і з нетерпінням чекає.

Маленька дитина Ісус Вас вітає, і, хоче сказати
Що радість велику приносить до хати
А може в тій хаті когось Вам бракує?
А може в тій хаті хтось гірко сумує?
Кого Вам бракує не забувайте,
Хто гірко сумує розвеселяйте .
А ми з маленьким Ісусом на сіні
Усіх Вас вітаєм у Вашій родині,
У Вашій родині, у вашій хатині
По всій Україні - Христос ся рождає!

  • 83260943_106296254146575_3452699130940358656_n
  • IMG_9648
  • IMG_9667
  • IMG_9711
  • IMG_9723

Ксенія Марценюк,
секретар відділу у справах молоді
Хмельницької єпархії УПЦ