Сімейне свято біля храму

Так у нас повелось, що кожного року 08 липня ми святкуємо День Святих покровителів сім’ї Петра і Февронії . Відзначати це Свято подобається всім – і дітворі, і людям старшого віку

Згідно з переказами, зустрілися подружжя на Рязанської землі. Февронія вразила Петра своєю мудрістю, розгадуючи самі важкі загадки. Вона погодилася вилікувати Петра від невідомої хвороби за умови, що він одружиться на ній. Петро погодився, і Февронія стала княгинею. Поступово князь зрозумів, що Февронія – його єдина любов. Вони були вірні одне одному до кінця своїх днів. І померли в один день.

Весілля – це свято для закоханих, які вирішили поєднатися узами шлюбу. День весілля можна називати днем народження нової сім'ї. А будь-який день народження потрібно святкувати. Тому в усьому світі подружжя, як правило, відзначають свої весільні річниці. Кожній річниці присвоєно назву. Наприклад, перша річниця іменується ситцевий весіллям, друга паперовим, третя шкіряним і так далі. Звичайно, особливою популярністю користується святкування ювілейних річниць.

В ході нашого свята було дуже багато конкурсів та подарунків .

Разом із глядацькою залом ми відгадували назви річниць весілля. Наприклад – п’ята річниця - дерев’яне весілля. Дерево –це міцний, теплий, домашній і затишний матеріал. Подібні дереву відносини подружжя. Вони так само міцні, теплі і надійні, але, як і дерево, може раптово згоріти у випадковій пожежі.. До п'яти років спільного життя подружжя вже встигло вибудувати свої відносини, облаштувати будинок, а можливо, і завести дитину.

Десята річниця – олов’яне або рожеве весілля. Десять років спільного життя — дуже серйозний ювілей у долі кожної родини. Олово — гнучкий метал, символізує, що подружжя вже навчилося знаходити компроміси у відносинах і без зусиль виходять із заплутаних сімейних ситуацій. Назва рожеве весілля нагадує про те, що в сімейному житті досі є місце романтиці.

П'ятнадцята річниця весілля – скляне весілля або кришталеве весілля. Кришталь – міцний, прозорий, чистий, дзвінкий матеріал, тому подружжя, які прожило разом десять років, може похвалитися своєю міцною сім'єю, чистою, як скельце. Але все ж не варто забувати про те, що кришталь б'ється, тому поводитись з родиною потрібно, як і колись, дбайливо, ніжно, прагнучи зміцнювати взаємини.

Прожити разом 20 років, це – порцеляновий ювілей. Порцеляна - благородний вид кераміки, міцний , загартований вогнем, але в той же час крихкий і вимагає дбайливого звернення. А порцелянове весілля нагадує подружжю, що шлюб їх надійний та перевірений часом, але як і раніше має потребу в турботі і розвитку.

Ми запрошували на сцену сімейні пари, яким вдалося прожити в подружньому житті 5, 10, 15, 20 років з пропозицією поділитися рецептом щасливих відносин. За що вони винагороджувались подарунками. Загалом підсумувавши все сказане, можна зробити висновок, що без любові, терпіння і смирення нічого в сімейному житті хорошого не вийде.

Відгадували ми також і закінчення для прислів’я. Як от наприклад:

- Чем богаты,… ( тем и рады)
- Один в поле… (не воин)
- Семья в куче… ( не страшна и туча)
– Дом без хозяйки … (сиротка).
- Не нужен клад, когда в семье…(лад).
– Яблоко от яблони … (не далеко падает).
– В гостях хорошо, … (а дома лучше).
– Милые бранятся только… (тешатся).
- Когда семья вместе,… (так и душа на месте).

Конкурс «вустами дитини». Ми поросили дітей описати деякі явища, відгадати про що іде мова, наприклад:

– Це коли всі разом – мама, тато, бабуся, дідусь. (Сім'я)
– У родині це найдорожче, її бережуть, передають з покоління в покоління. (Сімейна реліквія)
– Самий ніжний, самий добрий, самий коханий чоловік для всіх людей на Землі. (Мама)
– Місце, де ми буваємо разом. (Будинок)
– Це таке маленьке, крикливе, що доставляє багато клопоту, але його все одно люблять.(Дитина)
– Вона в'яже всім шкарпетки і пече чудові пиріжки і булочки. (Бабуся)
– В них грають всі діти. (Іграшки)
– Це не людина, але його люблять усі члени сім'ї. (Домашня тварина)
- Від неї нам стає тепліше і радісніше. Найбільше її у бабусь. Діти так потребують її. (Відповідь: доброта.)

Конкурс: найстрункіша родина. Статистики підрахували, що мама, яка доглядає за двома дітьми та чоловіком, протягом року перемиває 18тис. ножів, 13 тис. тарілок, 8 тис. чашок і т. д. А загальна вага посуду, що кладеться з кухонної шафи до столу і назад, за рік досягає 5 тон. І, звичайно ж, справа честі кожного сина і батька – приєднатися до мами – важкоатлетки і перекласти хоча б кілька тон посуду з її могутніх плечей на свої.
Ми запропонувати, дізнатися розмір кожної сім'ї, запросивши всіх членів сім’ї стати у коло обличчям один до одного і дуже міцно Ведучий вимірював всіх на рівні талії за допомогою рулетки.

Конкурс «вгадай мелодію».

Кожні батьки своєю манерою спілкуватися один з одним повинні подавати дітям дорогоцінний живий приклад того, якими вони хочуть їх бачити. Навчіть дітей поважати себе, бути щирими перед Богом, зберігати вірність своїм принципам. Нехай кожен урок буде спрямований на те, щоб піднести і облагородити характер і щоб записи в небесних книгах були такими, яких би ви не посоромилися на суді.

Тільки в дружній, щасливій сім'ї виростають добрі, чуйні діти. Найкращий спосіб зміцнення сім'ї - це вічні Божі цінності - любов, віра, надія, старанність, цілеспрямованість, працьовитість.

За оплесками ми вибрали саму міцну сім'ю і подарували їй супер приз – сертифікат на сімейну фотосесію.

Друга частина нашого свята була активною, в ході якої були:

- Тарзанка
- перетягивание каната
- волейбол
- естафети
- майстер класи.

Третя завершальна частина нашої програми – гастрономічна. Смачна грибна юшка і солодощі.

Учасники і глядачі отримували пам’ятні магнітики з рецептами хорошого дня: «Берём день и хорошо очищаем его от зависти, ненависти, огорчений, жадности, упрямства, эгоизма, равнодушия. Добавляем три полные (с верхом) ложки оптимизма, большую горсть веры, ложечку терпения, несколько зёрен терпимости, и, наконец, щепотку вежливости и порядочности по отношению ко всем людям. Всю получившуюся смесь заливаем сверху любовью. Теперь, когда блюдо готово, украшаем его лепестками цветов доброты и внимания.

Подавать ежедневно с гарниром из тёплых слов и сердечных улыбок, согревающих сердце и душу».

  • 20170709_192050
  • IMG_4051
  • IMG_4069
  • IMG_4077
  • IMG_4092
  • IMG_4101
  • IMG_4111
  • IMG_4116
  • IMG_4117
  • IMG_4119
  • IMG_4131

Ксенія Марценюк,
секретар відділу у справах молоді
Хмельницької єпархії УПЦ