Неоминути стороною тих, кого оминають

Бажаючих завітати у Хмельницький Центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів з порушенням інтелекту «Школа життя» досить невелика кількість, адже дітки тут важкі, їм не легко дається розуміння навіть простих, елементарних речей...

Лунають досить несподівані вигуки, непослух, хтось кудись все хоче бігти. Це діти із хворобами Дауна, ДЦП, фенілкетонурією, раннім дитячим аутизмом, з генетично зумовленою розумовою відсталістю та іншими захворюваннями. Діяльність Центру спрямована на соціальну реабілітацію дітей-інвалідів, підготовку їх до самостійного життя і праці, створення найсприятливіших умов для їх розвитку. Центр працює за п’ятиденним режимом, забезпечується денний догляд, соціально-побутова реабілітація, консультації та психологічна підтримка родин.

Вихователі нам сказали, що такі дітки особливо реагують на музику, спів, відчувають інтонацію, що допомагає їм зрозуміти що хороше, а що погане.

Артур, з задоволенням виконав декілька своїх улюблених пісень під гітару. Хтось плескав у долоні, хтось танцював, хтось прискіпливо розглядав гітару, але по реакції було видно що це діткам подобається. Світлана показала міні лялькову виставу «Ріпка», головні герої якої помістились на одній руці, так як були зшиті власноруч у вигляді рукавички. Оксана Анатоліївна продемонструвала їм справжню українську скриню з вишитими сорочками, віночком – традиційним українським одягом. Дозволила навіть дещо приміряти на собі.

Повірте, коли відкладаєш бодай на годину свої буденні клопоти і вирішуєш присвятити свій час дітям - тоді починаєш відчувати , що день прожитий немарно, комусь подаровано частинку душі, тепла, турботи. Мабуть у житті кожного трапляється такий момент, колі дуже потрібна чиясь увага і підтримка. Коли її надають – тоді і сонце світить яскравіше, і день проходить швидше, і проблеми минають.

  • IMG_1298
  • IMG_1306
  • IMG_1308
  • IMG_1309

Ксенія Марценюк,
секретар відділу у справах молоді Хмельницької єпархії УПЦ