8 березня. Що це за свято?

Якраз того вечора, коли мільйони людей сідають за святковий стіл, щоб вшанувати жінок, у всіх храмах співають стихіри Іоанну Предтечі, оскільки Православна Церква згадує диво отримання його глави (у звичайні роки це свято святкується 9 березня, а у високосних – восьмого)

Цар Ірод мав коханку Іродіаду. Не Ірод змусив її стати своєю наложницею, а вона охмурила Ірода, бажаючи стати «першою пані держави». Можливо, йому удалося би заглушити совість, але цього не давав йому зробити пророк Іоанн, якого цар вважав своїм наставником. Іродіада, звичайно, знала про це і мріяла про те, щоб знищити пророка. Її дочка Соломія, відмінно танцювала на бенкеті, де були запрошені іноземні гості, випивши зайвого цар необачно вигукнув: «Проси, чого хочеш!». Порадившись з матір'ю, Соломія відповіла: «Хочу голову Іоанна на блюді». Ірод був сильно збентежений, але відректися від публічно даної обіцянки не зважився, і наказав обезголовити пророка. З цієї миті Іродіада стала всесильною фавориткою.

Клара Цеткін вигадала в 1910 р. це свято будучи завзятою феміністкою, і спочатку 8 березня було зовсім не датою, коли чоловіки віддають дань любові і пошани своїм дружинам, а днем боротьби жінок за рівноправ'я з чоловіками. Немає сумніву в тому, що Клара Цеткін, дочка німецького пастора, знала історію Іродіади і напевно їй співчувала. Диявол всіляко прагне не допустити благотворної покори дружини чоловікові. Він створює в жінці «комплекс Іродіади», вселяючи їй, ніби слухатися мужа принизливо і потрібно мати рівні з ним права. Його агітація в ХХ ст. принесла рясні плоди: Клара Цеткин і Олександра Коллонтай підготували «сексуальну революцію» 60-х. Біда лише в тому, що ці плоди сильно отруйні.

Християнам немає необхідності святкувати 8 березня, щоб віддати належне жінкам. Всі християни говорять про велике призначення жінок не лише в святкові дні, присвячені Божій Матері, вибраній для великої справи порятунку людства, але і в третій тиждень Пасхи (цього року – 26 квітня), присвячений жонам-мироносицям. Вони першими сподобились особливої честі – побачити Воскреслого Господа. Саме до них першим було обернене велике слово: Радійте! Адже християнство – це релігія любові і радості. У це свято у християнина є можливість проявити свою увагу і любов до всіх знайомих жінок і побажати їм, щоб життя їх було осяяне теплим і радісним Світлом Христовим.

Саме з листівками такого змісту ми вийшли 8 березня до наших жителів міста. Аби не було так гірко сприймати інформацію - кожному дарували солодкий сюрприз і нашу посмішку.

  • 8_
  • _IMG_1273
  • _IMG_1274

Ксенія Марценюк,
секретар відділу у справах молоді Хмельницької єпархії УПЦ