Як Хмельницька молодь займалась просвітницькою діяльністю. Акції під час посту

Петрів піст для православної молоді Хмельниччини відзначився декількома акціями, перша - на згадку про двох найшанобливіших з 12 найближчих учнів Спасителя, апостолів Петра і Павла

Під час акції ми порадували мешканців міста невеличкими подарунками: букетиками польових квіток та листівками, які розкривають суть посту. Найприємніше було спостерігати за обличчям жіночої половини, адже саме вона полюбляє щось тендітне, квітуче та пахуче. 

У народі Петрів піст звали Постом П'ятидесятниці або просто «Петрівка». Але чому ж піст все-таки Петрів? Чому Апостольський зрозуміло: Апостоли, прийнявши Святого Духу в день П'ятидесятниці, в пості й молитві готувалися до всесвітньої проповіді Євангелія. А іменувати піст «Петропавлівським» просто незручно – дуже громіздко; так вже вийшло, що називаючи імена апостолів, ми виголошуємо ім'я Петра першим.

Суть посту не в тому, щоб лише не їсти певних видів їжі. Якщо ви не їсте м'ясного, але просиджуєте годинами біля телевізора — це не піст, якщо ви під час посту ходите по розважальних закладах, — це не піст, засуджуєте інших за їх «недбайливе» життя, то це тим більше не піст.

Піст — це утримання від всього, що може вставати між вами і Богом, під час посту християни утримуються навіть від інтимного подружнього життя, піст — це відхід всередину себе і перебування там наодинці з Господом, це час самоаналізу, період найбільш активної духовної роботи по виправленню своїх недоліків, викорінюванню пристрастей.

8 липня православні, на противагу вигаданому святу св. Валентина, відзначають свято Св. Петра і Февронії – покровителів сім’ї. Цим святим моляться з проханням знаходження своєї половинки, а також про укріплення сім’ї.
Зворушлива історія кохання головних героїв свята вражає своєю чистотою, вірністю і відданістю. Згідно з переказами, вони стійко витримали всі життєві випробування і ніколи не сказали на адресу один одного грубого слова. Петро і Февронія пішли із земного життя в один день, прийнявши в старості чернецтво, а через 300 років їх зарахували до лику святих.

Зараз це свято відзначать в 40-ка країнах світу. Символом свята є ромашка..

Слідуюча акція була присвячена семе цьому святу. Сотні ромашок з листівками, де коротко розповідалось про свято і наводилась молитва святим Петру і Февронії, почали розходитись з самого ранку від РАГСУ і продовжилась ввечері біля Православного молодіжного центру.

Велика подяка трудівникам-добровольцям-місіонерам, які відгукнулись прийняти участь!!!

  • IMG_0004
  • IMG_0007
  • IMG_0014
  • IMG_0019
  • IMG_0020
  • IMG_0022
  • IMG_0024

Секретар відділу у справах молоді Хмельницької єпархії УПЦ,
Ксенія Сівко