Геть матюки! Продовжено боротьбу з лихослів»ям

Про пагубність вживання ненормативної лексики ми разом з ГО «Х.М.Р.Б. – «Покров» розповіли у школах м.Хмельницького – ЗОШ №7 (учні 5-11 кл.), НВК №2 (учні 6-7 кл.), НВО №9 (учні 9 кл.), ЗОШ №1 (учні 5-9 кл.), ЗОШ №13 (учні 6,7 кл.)

У всіх мовах і культурах матерня лексика позначає одне і те ж. Це відносно невелика («брудна дюжина», як говорять англійці) і замкнута група слів. До цієї групи входять найменування частин людського тіла, перш за все геніталій, статевий акт і похідні від них слова.
Звиклий лихословити знаходиться вже в залежності від своєї шкідливої звички. Як говорить апостол, творячи гріх, ти є рабом гріха. Хто думає, що він незалежний від своєї звички лихословити, хай спробує хоч би два дні не вживати мат, і зрозуміє… Кинути лаятися не легше, ніж кинути палити.
Окрім того що матюки духовно шкодять, вони культурно обідняють людину. Якщо прибрати з мови лихослова всі матюки, які найчастіше вживаються для зв'язку слів і не мають жодного сенсу, то ми побачимо, наскільки бідний його лексикон. Вживаючи погані слова, матюкливий часто підсвідомо хоче заглушити в собі голос совісті, сором, щоб далі вже було легко здійснювати ганебні вчинки.
У американських сім'ях існує дуже цікавий звичай. Коли діти приносять з вулиці лайливі слова і запитують про їх значення, то батьки, як правило, роз'яснюють все чесно, але потім в обов'язковому порядку заставляють дитину вимити рот з милом, адже мерзенні слова бруднять і свідомість, і душу, і слух, і рот, що виголошує їх.
Часто молоді люди лаються матом, щоб здатися доросліше, мужнішими. Жарт: прапорщик відчитує солдатів: «Ну що ви матюкаєтесь як діти?» У кожному жарті, як відомо, лише доля жарту.
Підліток, матюкаючись, хоче приховати свою внутрішню слабкість, інфантильність. І замість того щоб справою довести, що він вже дорослий, надіває на себе броню грубості і неприступності. Ось який я крутий — і лаюся, і палю, і п'ю. А виглядає смішно і по-дитячому. Тому, хто і справді сильний, не потрібно доводити це всьому світу. По-справжньому незалежна людина — не той, хто живе за законом стада: куди всі, туди і я. Сильна людина не дозволяє шкідливій звичці панувати над ним.

Секретар відділу у справах молоді Хмельницької єпархії УПЦ,
Ксенія Сівко