14 березня – День православної книги

До Дня православної книги було організовано виставку-ярмарок. Започатковане свято покликане допомогти якомога більшій кількості людей осмислити значення православної книги і через це усвідомлення стати більш вимогливими і розбірливими читачами, які піклуються про те, щоб істинні знання наповнювали розум та серце

Звертаючись до православної книги, ми дотримуємося відомого старозавітного вислову: «Якщо будеш закликати знання і волати до розуму; якщо будеш шукати його, як срібла, і відшукувати його, як скарб, то зрозумієш страх Господній, і знайдеш ти пізнання про Бога. Бо Господь дає мудрість; із уст Його – знання й розум» (Притч. 2,3–6).
Напередодні цього прекрасного свята ми влаштували виставку-ярмарок православної книги у Територіальному центрі соціального обслуговування населення, щоб нагадати кожному хмельничанинові, що попри буденні справи потрібно завжди дбати про своє духовне життя. Поряд із виставкою розповіли про перші рукописні книги, про історію зародження книгодрукування, про Івана Федорова, який своє призначення вбачав у тому, щоб «духовне насіння по землі розсіювати», і увійшов до світової історії як «друкар книг, перед тим небачених». Іван Федоров став високою історичною постаттю в українській історії і залишив велику літературну спадщину майбутнім поколінням.
Учені нараховували понад 500 примірників 12-ти видань великого просвітителя. Багато з них сьогодні зберігаються в музеях та приватних колекціях Москви, Санкт-Петербурга, інших міст Росії, Києва та Львова, а також у Польщі, Югославії, Великобританії, Болгарії та США. Дотепер вражають вони сучасників своєю високою художньою досконалістю.
Єдиним джерелом відомостей про верстат Федорова є, мабуть, тільки опис його типографського майна, зроблений невдовзі після смерті друкаря у Львові: «…Друкарський верстат із усіма пристроями з дерева,... великий литий мідний гвинт з гайкою і пластиною, якою притискають літери, і рама, в яку поміщають літери». Можна припустити, що розмір його був порівняно невеликий, оскільки зазначена вага всіх мідних деталей у сумі становить приблизно 104 кілограми. Обладнання та прийоми не змінювалися протягом ста років після смерті великого майстра.
Дуже важливо, щоб наші сучасники навчилися впізнавати такі книги, любити їх і вдаватися до їхньої мудрості, особливо в складних життєвих ситуаціях.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ксенія Сівко,
секретар Відділу у справах молоді Хмельницької єпархії УПЦ