ХІV Городской открытый фестиваль детского творчества “ОСТРОВ РОЖДЕСТВА” начинает свою работу

По благословению митрополита Херсонского и Таврического Иоанна отдел по делам семьи Херсонской епархии, совместно с управлениями культуры и образования Херсонского городского совета начинают подготовку и проведение ежегодного ХІV -го традиционного фестиваля детского творчества “ОСТРОВ РОЖДЕСТВА”

Особенностью фестивальной программы этого года заключается в том, что все материалы будут предоставляться на дистанционной основе.

Для того чтобы принять участие в фестивале необходимо отснять свой концертный номер на видео и выложить его на фейсбук-странице «Культура Херсона» в мероприятии “Міський християнський фестиваль дитячої творчості «ОСТРІВ РІЗДВА». Обязательным условием участия является наличие логотипа фестиваля в видеоролике в удобном для участников виде (плакат, значок, заставка в кадре, и т. д.)

Выступления рассматриваются в следующих номинациях: художественное чтение, вокал, инструментальная музыка, театральное искусство, хореография.

Для удобства создан официальный You Tube-канал фестиваля https://www.youtube.com/channel/UCYPcmRSqkqNQTODltBKH3-Q?view_as=subscriber, а также группа в инстаграмме: ostrivrizdva, где будут отражаться основные события мероприятия.

Заявки принимаются с 16.11 до 25.12.2020 г.

С более подробной информацией можно ознакомиться в положении фестиваля:

Положення про проведення ХІV відкритого Міського християнського фестивалю дитячої творчості «Острів Різдва» /на дистанційній основі/

1.Загальні положення

1.1 Відкритий Міський християнський фестиваль дитячої творчості «Острів Різдва» (далі – фестиваль) є просвітницько-виховним творчим проектом, що проводиться з метою збереження духовності, відродження національних, в першу чергу, регіональних фольклорних традицій святкування Різдвяних Святок, популяризації херсонських народних звичаїв та обрядів, розвитку дитячого театрального, хореографічного, вокального та образотворчого напрямків мистецтва.

1.2 Головними завданнями фестивалю є:

– відродження й примноження надбань національної культури;

– виявлення і підтримка обдарованих дітей;

– сприяння потреби в дітей духовного самовдосконалення;

– формування у дітей національно-патріотичних почуттів;

– надання можливості кожній дитині спробувати свої сили у різних жанрах художньо-естетичного напрямку, розкрити свій особистісний творчий потенціал;

– залучення дітей до змістовного дозвілля під час новорічних та різдвяних свят.

1.3. Організаторами фестивалю є управління культури та управління освіти Херсонської міської ради, Херсонська єпархія української православної церкви.

1.4. Фестиваль проходить за підтримки Херсонського міського голови.

1.5. Ініціатором та засновником фестивалю є керівник відділу з питань сім`ї Херсонської єпархії української православної церкви Протоієрей Іоанн Гордієнко.

2.Умови та порядок проведення фестивалю

2.1. Для підготовки і проведення фестивалю створюється організаційний комітет, персональний склад якого погоджується організаторами та засновником.

Оргкомітет має наступні повноваження :

– здійснює координацію підготовки та проведення фестивалю з урахуванням ситуації щодо темпів поширення на території Херсона коронавірусної інфекції;

– визначає склад журі конкурсної програми;

– залучає до участі та сприяння в проведенні фестивалю державні установи та громадські організації;

– забезпечує анонсування, висвітлення в засобах масової інформації заходів, які проводяться в рамках фестивалю.

– здійснює іншу роботу, необхідну для проведення фестивалю.

2.2. У фестивалі можуть брати участь:

– учні та вихованці (творчі колективи та окремі виконавці) навчально-виховних закладів, мистецьких шкіл, закладів культури клубного типу, інших мистецьких закладів для дітей та юнацтва м. Херсона та населених пунктів різних регіонів України;

– вихованці (творчі колективи та окремі виконавці) «недільних шкіл», які діють на базі храмів української православної церкви (за згодою батьків).

2.3. Журі оцінює виступ учасників в наступних номінаціях:

– «художнє читання»;

– «вокал»;

– «інструментальна музика»;

– «театральне мистецтво»;

– «хореографія».

2.4. На розгляд журі учасники подають один тематичний виступ в обраній номінації.

2.5. У номінаціях «художнє читання», «вокал», «хореографія», «інструментальна музика» тривалість виступу не повинна перевищувати 5 хв, у номінації «театральне мистецтво» – 7 хв.

2.6. Фестиваль проводиться в режимі «online» у 2 етапи на фейсбук-сторінці «Культура Херсона»:

– відбірковий тур учасників конкурсної програми (на дистанційній основі);

– віртуальний «Різдвяний марафон», за участю фіналістів конкурсної програми фестивалю, учасників Свята Різдвяної Зірки та запрошених гостей з числа провідних артистів і професійних колективів Херсонщини.

І. Відбірковий тур учасників конкурсної програми (на дистанційній основі)

з 16 листопада по 25 грудня 2020 року учасники завантажують конкурсне відео на фейсбук-сторінці «Культура Херсона» у події Міський християнський фестиваль дитячої творчості «ОСТРІВ РІЗДВА», вказавши:

ПІБ учасника або назву колективу;
приналежність до закладу (організації, студії);
повну назву номеру;
ПІБ керівника (керівників)
!Під час публікації слід обов’язково поставити

хештег: #фестиваль_острів_різдва

Вимоги до конкурсного відео:

хороша якість зображення та звуку;
належне художнє (сценічне) оформлення виступу;
наявність емблеми (логотипу) фестивалю під час запису відео
(довільної форми, розміру і якісних характеристик: фото, малюнок, нагрудний значок, банер тощо)

з 26 грудня 2020 по 06 січня 2021 року

дистанційне оцінювання відеозаписів членами журі та відбір фіналістів для участі у віртуальному «Різдвяному марафоні» фестивалю.

ІІ. Віртуальний «Різдвяний марафон».

Проходить з 08 по 14 січня 2021 року на фейсбук-сторінці «Культура Херсона».

Окрім фіналістів конкурсної програми фестивалю, за рішенням організаторів до марафону мають можливість приєднатися учасники Свята Різдвяної Зірки:

творчі колективи «недільних шкіл» Херсонської єпархії української православної церкви та інші творчі об’єднання міста Херсона (за згодою), хто протягом 06-08 січня вітав місцеву громаду зі святом Різдва Христового та підготував тематичні фото та відеоматеріали своїх виступів (колядки, віншування, вертепи);

діти та молодь з різних куточків України, які шанують та продовжують українські народні традиції, хто підготував тематичні фото або відеоматеріали святкування Різдва Христового у сімейному колі з використанням необхідного атрибуту, символу свята – Різдвяної Зірки.

/дані матеріали потрібно завантажити протягом свята (06-08 січня) на фейсбук-сторінці «Культура Херсона» у події Міський християнський фестиваль дитячої творчості «ОСТРІВ РІЗДВА», вказавши дані про колектив з поміткою «Свято Різдвяної Зірки»/

Також, на запрошення організаторів, до «Різдвяного марафону» приєднаються провідні артисти, професійні творчі колективи Херсонщини, інші діячі культури та мистецтва, які виявили бажання записати різдвяне вітання херсонській спільноті і таким чином надихнути та підтримати співвітчизників у складний час пандемії.

3.Журі та критерії оцінювання

3.1. За погодженням голови оргкомітету формується склад журі, до складу якого входять фахівці позашкільних навчальних закладів, мистецьких шкіл, закладів культури м. Херсона, представники Херсонської єпархії української православної церкви.

3.2. Критерії оцінювання :

– відповідність тематиці;

– виконавська та акторська майстерність;

– сценічна культура ;

– цілісність образу;

– якість музичного супроводу (при наявності);

– підбір сценічних костюмів;

– дотримання умов участі у фестивалі.

3.3. Члени журі за 5-бальною системою визначають фіналістів у кожній з номінацій (від 2-х до 4-х в кожній, з найбільшою кількістю балів). Голова журі вирішує спірні питання під час обговорення щодо визначення фіналістів. За рішенням журі, оргкомітет забезпечує виготовлення та вручення грамот і дипломів учасникам фестивалю.

3.4. Юні учасники фестивалю, які відзначаться найбільшою кількістю переглядів на фейсбук-сторінці «Культура Херсона», отримають приз глядацьких симпатій від організаторів фестивалю.

Конкурсні виступи фіналістів, а також найбільш вдалі відео та фото учасників Свята Різдвяної Зірки, будуть розміщені на офіційному сайті управління культури міської ради https://go.kherson.ua/

Всі відеовиступи учасників організатори мають право розміщувати на youtube -каналі фестивалю.

4.Фінансування

4.1. Участь у фестивалі безкоштовна.

4.2. Фестиваль може фінансуватися за рахунок благодійних внесків, спонсорської допомоги та інших надходжень, які не заборонені чинним законодавством України.

Контактні особи від оргкомітету:

Протоієрей Іоанн Гордієнко, керівник відділу з питань сім`ї Херсонської єпархії УПЦ /тел. 0505767848/

Поздняк Валентина Миколаївна, начальник відділу з питань виховної роботи управління освіти /тел. 0954164530/

Друзьякіна Марина Іванівна, головний спеціаліст управління культури /тел. 0667948714/