У церкві святих Адріана та Наталії безкоштовні обіди робитимуть щодня

Нужденних на вулицях Києва підтримують та годують волонтери і священнослужителі. Запровадили таку благодійність і при храмах Української Православної Церкви. Тут влаштовують справжні гарячі обіди.

На Лісовій, у церкві святих Адріана та Наталії, благодійну роздачу їжі розпочали давно. Настоятель храму протоієрей Роман Матюшенко розповів, що ця ідея з’явилася три роки тому, тільки-но утворилася парафія і у храмі почали звершувати богослужіння:

«Одного разу мені спала така думка: досить уже чекати, треба починати. Ми саме зробили нижню трапезну — спеціально для цих обідів. Потім Господь послав людей, які перейнялися цієї ідеєю і стали нам сприяти: привозили супові набори, які й лягли в основу меню».

Спершу парафіяни і настоятель не знали, як розповісти нужденним про благодійну акцію: «Ми розвісили оголошення у нашому Лісовому масиві, — каже отець Роман. — Але потім зрозуміли: розголос про цю акцію іде своїм ходом, і в додатковій рекламі потреби нема. Люди почали приходити».

Частими гостями парафії є «Українське товариство сліпих». Воно налічує до 400 осіб. Хтось регулярно приходить сам, когось приводять.

«Це товариство звернулося до нас по допомогу, — говорить отець Роман. — І коли ми з ними зустрілися, то сказали, що можемо не тільки годувати людей, а й робити місіонерські проекти. Ми вітали їх на великі свята, робили просвітницькі зустрічі, давали концерти».

На парафії святих Адріана та Наталії до благодійних обідів приурочено спеціальні Літургії.

«Ми служимо раз на місяць спеціально для тих, хто ходить на ці обіди. Особливістю таких літургій є пізній час початку — об 11.00. Опівдні служба закінчується і люди одразу після духовної трапези їдуть до трапези земної», — розказав отець Роман.

Життя показало, що люди, побачивши наміри Церкви і реальне служіння ближньому, самі стали більш милосердними і почали приносити свою їжу до спільного столу.

Така лепта є неабияким внеском, аби згладити тяжкий побут малозабезпечених, упевнений отець Роман.

Благодійну роздачу їжі проводять у понеділок, середу та четвер.

Надалі у храмі Андріана і Наталії міркують над тим, аби запровадити подібні обіди щодня. Заради вогника надії в очах усіх, хто опинився у скруті.

Джерело