Недільна школа "Зернятка Св. Бориса і Гліба" вирушили у перше паломництво цього навчального року

По благословенню керуючого Бориспільською єпархією митпрополита Бориспільського і Броварського Антонія настоятель храму - протоієрей Димитрій Денисенко і недільна школа "Зернятка Св. Бориса і Гліба" вирушили у перше паломництво цього навчального року

Планується іще декілька подібних паломництв. Але як же пройшла ця перша екскурсія 13.09?

Сонячна неділя вересня традиційно розпочалася з Богослужіння. Діти і дорослі, опісля Святого Причастя і спільної трапези, розмістилися в зручному автобусі і вирушили до Києва. Протягом всього часу перебування в автобусі не втратили можливості послухати цікаві історії про ті місця, що очікували побачити, завдяки вчителям, які підготували матеріал.

Перша зупинка була сюрпризом - оскільки її додали у маршрут в останній день. Але , незважаючи на це, виявилася найбільш цікавою і захоплюючою. Групу зустріла матушка Елена з Десятинного монастиря храму Різдва Пресвятої Богородиці. Ніби, пірнувши в історію X століття , діти слухали історію Десятинної церкви, стоячи на її фундаменті. Про те, як маленький князь Володимир босоніж бігав по цій землі; про те, як постраждали перші на Русі мученики Феодор і младенец Іоанн; про те, чому церкву назвали Десятинною. Опісля матушка Елена запросила гостей до храму Св. Володимира і Ольги, що розташований поблизу. Яка благодать в цьому маленькому храмі! І не дивно: сама Пресвята Богородиця молилася в ньому, коли іще і стін не було, а лише поліетиленова скінія для першого Пасхального Богослужіння. Про це чудо розповідали служителі храму. Друге чудо: коли в 2012 році було здійснено підпал, всередині все палало, кондиціонери розплавилися, як віск, а святині залишилися неушкодженими. Паломники мали можливість прикластися до цих святинь, серед яких Володимирсько-Десятинна ікона Божої Матері, список чудотворної ікони Божої Матері "Княжеградская" і ін.

Перетнувши центр нашої столиці, опинилися біля входу у Звіринецькі печери. Проходячи тісними галереями-вуличками під землею, крізь холод, темноту і вологість, молячись всім отцям Звіринецьким, паломники роздумували про подвиг монахів. З території монастиря відразу вийшли в ботанічний сад ім. Н. Гришка. Стільки разів тут гуляли, вдихаючи запах бузку і милуючись рододендронами, а тільки під час цієї поїздки дізналися про хрест, встановлений на місці Явління Божої Матері прп. Іону.

Закінчувалася паломницька подорож в Китаївській пустині спільною трапезою і відвідуванням Троїцького храму. Про ці місця дітям і дорослим найбільше запам'яталася історія про монаха-девицу Досифея.

Духовні зернятка, посіяні в цій подорожі , будуть проростати і дадуть чимало плодів. Кожен паломник зробив для себе висновок: хочеться іще не один раз відвідати святі місця .

Знання дітей традиційно закріпили , граючи у "Ланцюжок питань " в автобусі, дорогою додому .

Наприкінці отець Димитрій побажав всім ще і ще дізнаватися про Київ та його Святині.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Джерело