«Навіщо нам той закон?»: На Житомирщині можновладці встали на сторону церковних рейдерів

27 грудня в селі Колоденка на Житомирщині радикали з «Правого Сектору», керовані «священиками» так званого Київського патріархату здійснили чергове рейдерське захоплення храму, який побудувала громада Української Православної Церкви

Про це Інформаційний відділ УПЦ повідомив благочинний Новоград-Волинського Преображенського округу протоієрей Стефан Маркевич.

За словами священика, представники «Правого сектору» на декількох машинах очікували на в’їзді в село недільного ранку 27 грудня. «І як тільки побачили наше авто, попрямували за нами до храму», – розповідає отець Стефан. Бійці із «ПС», які, за їхніми словами, прибули підтримувати порядок, забезпечили прихильникам «УПЦ КП» доступ на територію храму і допомогли зайняти церковну будівлю.

Свято-Миколаївський храм в селі Колоденка Новоград-Волинського району Житомирської області вірні УПЦ будували 20 років. Релігійна громада УПЦ була зареєстрована тут ще у 1992 році.

Щойно будівництво нового храму було завершено, в село почали навідуватися агітатори з «Київського патріархату». Як розповів отець Стефан, «священики» приїздили і з Новоград-Волинська, і з сусідніх районів. Розкольники у своїх промовах використовували стандартний набір штампів та шаблонів, які звучать чи не щодня з екранів телевізорів. В результаті таких промов, в «УПЦ КП» з’явилися декілька прихильників, які й подали документи на реєстрацію своєї громади.

На даний момент активісти від «Київського патріархату» встановили замки на ворота в церковній огорожі та на храм, а також виставили власну охорону.

Сьогодні, 28 грудня, у Новоград-Волинській районній раді намагалися розв’язати ситуацію, яка склалася навколо новозбудованого храму.

За словами протоієрея Стефана Маркевича, голова місцевої ради Рудницький Д.В. на пропозицію представників УПЦ вирішувати спір у законній площині, відповів досить дивно. «Навіщо нам той закон, – сказав можновладець. – Давайте проголосуємо і все».

Представників релігійної громади УПЦ схиляли до вирішення питання через так званий референдум, на що згоди отримано від вірян не було. Благочинний Новоград-Волинського Преображенського округу розповідає, що в селі біля 300 дворів, а в храм ходить постійно біля 25 вірян. «Всі ж інші, за їх власними словами, «навідуються до церкви раз, два рази в рік»», – про це священику під час зустрічі у районній раді розповіли самі активісти.

«А сьогодні нас намагалися переконати дати можливість розкольникам узаконити їх незаконні дії, – зазначає отець-благочинний. – І все це у присутності представників СБУ, поліції, у стінах державної установи. Ми навідріз відмовилися і сказали, що будемо подавати документи до суду. Направили заяву до МВД про порушення наших прав, згідно Статті 161 Кримінального кодексу України».

Варто зазначити, що приблизно за тиждень до цього, 18 грудня, розкольники та радикали з «Правого сектору» вже збиралися біля храму з вимогою передати будівлю церкви ще не існуючій громаді «УПЦ КП». Аби уникнути загострення конфлікту, представники УПЦ погодилися закрити храм до вирішення проблеми правовим способом.

Проте вже за тиждень «Київський патріархат» порушив домовленості.

Джерело