Замість політики, наркотиків і комп’ютера - молитви і гирі. Зірки спорту і священики УПЦ рятують молодь за допомоги турніра на честь апостола Андрія Первозванного. РЕПОРТАЖ, ФОТО, +ВІДЕО

2 травня 2015 р. у Запоріжжі за ініціативи Любові Черепахи за підтримки голови Синодального відділу УПЦ у справах пастирської опіки козацтва України і духовно-фізичного виховання молоді архієпископа Запорізького і Мелітопольского Луки відбувся перший турнір з гирьового спорту на Кубок апостола Андрія Первозванного

Він пройшов на території Свято-Андріївського кафедрального собору м. Запоріжжя у сквері біля скульптури апостола Андрія Первозванного. Розпочали змагання з молебна, який звершив архієпископ Запорізький і Мелітопольський Лука.

Відкрили турнір показовим виступом вихованці “Школи джур” м. Запоріжжя.

051

Учасники - вихованці воскресних шкіл Запорізької і Мелітопольскої єпархії УПЦ (Лівобережне і Правобережне благочиння м. Запоріжжя, Запорізьке районне благочиння, Мелітопольське, Вільнянське, Каменсько-Дніпровське, Михайлівське, Енергодарське), вихованці ДЮСШ Запорізької області, сотня пластунів “Школи джур” м. Запоріжжя, “Школа джур” м. Енергодар.

Серед них - наймолодший учасник Давид Поліщук із Вільнянська, який 410 разів рванув 4-кілограмову гирю, вага міні-атлета 28 кг 200 г,

IMG 0140

Єгор Ткачук, 14-ти річний школяр із Мелітополя, зірка телешоу “Україна має талант-7″, відомий тим, що встановив рекорд України зі штовхання гири 16 кг - 1102 рази (18 тонн), на турнірі в ім’я апостола Андрія Первозванного теж посів 1-ше місце у ваговій категорії 60+ гиря 16 кг (226 ривків за 10 хвилин), Роман Голодняк - перспективний спортсмен Юлієвського НВК Запорізького району Запорізької області, володар Кубка Любові Черепахи у Запорізькому районі Запорізької області і призер турніра на Кубок апостола Андрія Первозванного (1-ше місце у ваговій категорії 80+ 170 ривків за 10 хвилин), гирьовичка з Донецької області Маргарита Нескреба, яку з 7-ми років наставляють у спорті батько - чемпіон світу з гирьового спорту Євген Нескреба і заслужений тренер України з гирьового спорту Сергій Кубрак.

dsc 4568-e28094-d0bad0bed0bfd0b8d18f-331x500

17-ти річна спортсменка виступила від Мелітополя, де навчається, і також посіла 1-ше місце у ваговій категорії 60+ гиря 16 кг (122 ривки за 10 хвилин). Маргариту Нескребу узяла під опіку Любов Черепаха, і вже скоро дівчина, що мешкає у зоні АТО, представить Україну на Чемпіонаті світу серед юнаків та дівчат з гирьового спорту у Німеччині.

Усього змагалися 84 учасники (багато хто в перший раз): юнаки і дівчата у різних вагових категоріях вага гирь 8 та 16 кг. Кількість ривків і штовхання нараховувалися за 10 хвилин. Судді і тренери - майстри спорту міжнародного класу, Заслужені майстри спорту України, рекордсмени світу з гирьового спорту.

IMG 0023

Всі діти були застраховані від нещасних випадків, також на турнірі чергувала медслужба кліники АТ “Мотор Січ”. Кожна дитина отримала сертифікат учасника, медалі і почесні грамоти переможців. Також учасники, тренери и судді - книги “Новий Заповіт. Псалтирь” від фонду свт. Григорія Богослова. На пам’ять про турнір чемпіон світу з гиревого спорту, паламар Всіхсвятського храму комплекса будівництва Воскресенського кафедрального собору УПЦ м. Киев Микола Ткачук отримав скульпуру апостола Андрія Первозванного і футболку. Кубок апостола Андрія Первозванного-2015 завоювала команда юнаків і дівчат Мелітопольского благочиння Запорізької і Мелітопольської єпархії УПЦ (тренер С. И. Кубрак, заслужений тренер України з гирьового спорту, майстер спорту міжнародного класу України).

IMG 0108

Фінансування, транспорт і організація дитячого турніру на честь апостола Андрія Первозванного - благочинні і священство церковних округів Запорізької і Мелітопольскої єпархії УПЦ, відділи і служби єпархії, клірики, служительки, волонтери і настоятель Свято-Андріівського кафедрального собору м. Запоріжжя, благочинний Лівобережного церковного округа м. Запоріжжя протоієрей Костянтин Костюкевич.

IMG 0186

***

Закликаємо волонтерів і державу підтримати наших дітей - наш другий фронт!

Єгору Ткачуку, Роману Голодняку, Маргариті Нескребі, як і всім 84-ьом учасникам турніру потрібні мир і сприятливі умови життя в Україні для того, щоб розвиватися і зростати. Мир потрібен і батькам, і тренерам, і глядачам - усім. Поки у зоні АТО точиться війна, тут, в тилу, ми зайняті заробітками, втрачаємо наших дітей, вони зростають без моральних орієнтирів, а це шлях до загибелі народу - вважають, що не перебільшують і б’ють на сполох суспільники і навіть самі діти.

РОМАН ГОЛОДНЯК (займається важкою атлетикою, навчається в Юлієвському НВК Запорізької області, гирьовик-переможець Кубка Любові Черепахи-2015, переможець Кубка апостола Андрія Первозванного-2015):

- Дітей обов’ язково потрібно чимось добрим зайняти, інакше вони займуть себе самі… Треба дітей вчити чомусь. І не важливо, хто проводить спортивні турніри - церква або держава, або фонд. Головне, щоб проводили. І вважаю, що треба налаштуватись на перемогу, а не просто брати участь у змаганнях.

ЄГОР ТКАЧУК (зірка “Україна має талант-7″, відомий тим, що встановив рекорд України з штовхання гири 16 кг - 1102 рази (18 тонн), на турнірі в ім’я апостола Андрія Первозванного теж посів 1-ше місце у ваговій категорії 60+ гиря 16 кг (226 ривків за 10 хвилин), тренер Кубрак С. І.:

dsc 4673-e28094-d0bad0bed0bfd0b8d18f

- Дорослим треба показувати нам приклад, щоб виросли майбутні захисники Вітчизни. Треба, щоб діти і дорослі вели здоровий спосіб життя.

ІННА ДМИТРЕНКО, координатор благодійного фонду “Оберіг”, кандидат медичних наук з дерматології і венерології, глядачка турніру на Кубок апостола Андрія Первозванного-2015:

- Як лікар і як мати я шокована статистикою раннього статевого життя в Україні з 13-14 років, захворюваністю дітей 8-10 років на венеричні хвороби, доступністю екстазі-пігулок, ранньої наркоманії, комп’ютерної залежності. Це жахливо, тому що діти просто бігають по вулицях або живуть навіть з батьками без догляду і виховання. Дітей поганих одразу не буває, вони такими стають від свого кола оточення.. Я розумію так, що якби дорослі прийшли в розум і зайнялися вихованням себе і своїх дітей, то усе суспільство України оздоровилося. Також дорослим допоможуть тренери, які люблять дітей, які займаються спортом професійно. Дитині треба бачити авторитет хоч якийсь… Такі турніри з будь-якого, до речі, виду спорту (легка атлетика, велосипеди, скейти, бокс, гиря, шахмати, шашки, спортивне орієнтування та ін.), взагалі пропаганда здорового способу життя, виховання у дітей моральних якостей - дуже важливі. Кожна ця дитинка поїде до себе в село із грамотою або медалькою, Кубком, розповість, як було цікаво, залучить ще дітей займатися гирьовим спортом або іти до школи джур. Те, що Церква це робить - це великий для людей знак того, що в нас є майбутнє. Треба, щоб наша держава дуже підтримувала такі ініціативи. Ми поможемо, чим зможемо. Головне - почати з себе.

dsc 4571

Так вважає і рекордсменка світу з гирьового спорту, Заслужений майстер спорту Любов Черепаха, яка у квітні 2015 р. провела III Кубок Любові Черепахи серед школярів Запорізького району з гирьового спорту “Запорізький вектор”. До спорту долучилася навіть Церква - за ініціативи Любові Черепахи теж поки що замість держави уперше проводить дитячий турнір з гирьового спорту на Кубок апостола Андрія Первозванного - все для того, щоб врятувати дітей від вулиці, тюрми, наркотиків, сигарет, алкоголю і навіть від політичних ігор дорослих…

dsc 4682

Але всі очікують на державну всеукраїнську програму залучення дітей до спорту і …”менше декларацій, а більше реальної допомоги вмотивованим тренерам і адміністраторам”. Щоб виховати здорове покоління і не втратити сьогоднішнє - в селах (хоча б у районних центрах) і містах мають бути доступні безкоштовні місця для занять будь-яким спортом. Зараз поки що все - “вопреки…”, тренування йдуть “у діда на гаражі” і у підвалах. І все йде до того, що у ДЮСШ будуть лише платні заняття, а чим платити будуть батьки з зарплатнею 2 000 грн і дідусі з пенсією 1 200 грн? І чим будуть займатися наші діти за відсутності спортивних або творчих занять?

РУСЛАН ДМИТРЕНКО, керівник благодійного фонду “Оберіг”, м. Запоріжжя, майстер спорту з боксу, глядач змагань:

- Коли я зростав, а це було в радянські часи, і от що було добре в СРСР - то це доступний спорт. Якщо хлопчик не займався спортом, то до нього відносилися неповажно. Я можу сказати, що ніхто з нас не палив, не пив з 8-10 років - все це було якось за межею.. Я став майстром спорту з боксу, почав працювати, став поважним чоловіком (сміється-ред.) З 90-их дотепер діти в Україні не займаються спортом так, як ми колись, тобто не виховується в молоді сила духа, міць, мотивація, терпіння.. Треба вже рятувати наших дітей і за допомоги спорту у тому числі. Я знаю, що українці - добрі ще й сильні люди. Треба зрозуміти, що допомагати воїнам АТО - важливо, але так само важливо рятувати наших дітей тут, в тилу. Це - другий фронт, наше майбутнє покоління. Ми маємо зрозуміти, для чого ми воюємо? Заради нашої України і її майбутнього. А наші діти, їх моральність і здоров’я- і є майбутнє України. Зараз ще дуже важливо не втратити переселенців, треба залучати дітей і дорослих із зони АТО до нормального життя, до спорту (бокс, гирьовий спорт, боротьба, східні єдиноборства та ін.). Я закликаю волонтерів і державу підтримати наших дітей - наш другий фронт!

IMG 9971

У здоровому тілі - здоровий дух

АРХІЄПИСКОП ЗАПОРІЗЬКИЙ І МЕЛІТОПОЛЬСКИЙ ЛУКА, духовний наставник і співорганізатор гирьового турніру на Кубок апостола Андрія Первозванного, голова Синодального відділу УПЦ у справах пастирської опіки козацтва України і духовно-фізичного виховання молоді говорить і піднімає пудову гирю (у дитинстві займався ручним м’ячем):

dsc 4465-e28094-d0bad0bed0bfd0b8d18f

 

- Тіла наші - суть храм Святого Духа, який живе в нас…- говорить апостол Павло. Тому фізична культура - це неодмінна умова гармонійного розвитку, як людської особистості, так і здорового духу в здоровому тілі. Адже життя душі, як говорив святитель Ігнатій Брянчанінов, є з’єднання її з Богом, а життя тіла є з’єднання його з душею. Піклуючись про власне здоров’я, про фізичне самовдосконалення та самовиховання, людина буде мати не тільки здорове тіло, але, насамперед, здоровий дух. Особливий розвиток гирьовий атлетизм отримав в православних монастирях, де був не просто вправами з гирями, а частиною християнського життя, чернечою аскетики.

Слова Запорізького архієпископа підтверджує саме життя. Микола Ткачук - колись жвавий хлопець з Чернівецької області, а зараз - найсильніший гирьовик планети Земля, розповідає, що узяв в руки гирю у 10-му класі і поступово став чемпіоном району, потім - області, України і нарешті - світу. Заняття гирею так зміцнили дух, що Микола Ткачук, який молився Богу з самого дитинства, став ще й церковнослужителем.

МИКОЛА ТКАЧУК, наймолодший суддя турніру на Кубок апостола Андрія Первозванного, чемпіон світу з гирьового спорту серед чоловіків, юніорів, студентів, паламар Всіхсвятського храму комплексу будівництва Воскресенського кафедрального собору у м. Київ тільки повернувся з Німеччини, де знову підтвердив звання чемпіона світу:

IMG 0161

- Я завжди молюся до і після виступів і змагань. При чому без різниці - виграю їх чи ні. Але чомусь поки що постійно виграю! (посміхається- ред.) Гиря - це найпростіший спосіб дати дитині і навіть дорослій людині “іграшку-розрядку”, можна займатися вдома, на балконі або у саморобному спортзалі “на гаражі” - було б бажання. Я сам- сільський хлопець, і починав саме так, не було на селі спортзалу - все за допомоги батька, тренерів, згодом і меценатів, які мене зрощували. Раджу батькам приділяти увагу своїм дітям, щоб вони зростали з увагою, чим вони займаються. Гирьовий атлетизм - це дуже добре для хлопчаків, починаючи із самого раннього дитинства. Дитина заспокоїться, зміцніє нервова система. Буде мотивація якась. Цей вид спорту - не олімпійський, так, але дуже популярний, і не потребує чогось особливого. Гирька, штангетка, коврик або метр на метр помост, тальк та увага батьків - і вже дитині буде цікавий її результат, вже вона не піде зайвий раз шукати пригоди на вулиці… Цікаво займатися гирями і разом зі своїми дітьми.

Єгор Бабак, трикратний чемпіон України з гирьового спорту, учень Л. Черепахи і Микола Ткачук, багаторазовий чемпіон світу з гирьового спорту - судді турніра на Кубок апостола Андрія Первозванного:

Тренери і батьки, які привезли дітей на турнір, розповідають, що саме так вони і контролюють своїх дітлахів. Піде чи ні дитина у спорт - а вона стане терплячішою, витривалішою і просто міцною фізично. Терпіння до того ж - одна із добрих звичок, яка знадобиться у житті. А на селі, за словами тренерів, кожна третя дитина “тягає гирю”. За відсутності знаряддя - у вигляді покришки чи чогось іншого…

dsc 4657-e28094-d0bad0bed0bfd0b8d18f

Треба гроші на ДЮСШ і підтримка ініціативних людей

КУБРАК СЕРГІЙ ІВАНОВИЧ, Заслужений тренер України з гирьового спорту, майстер спорту міжнародного класу України, м. Мелітополь (виховав 24 Заслужених майстри спорту, тренер юних гирьовиків м. Мелітополь, які виграли Кубок апостола Андрія Первозванного-2015):

IMG 0124

- Треба державі виділяти гроші на фінансування ДЮСШ і щоб не було для дітей платних тренувань. І якщо хтось хоче, щоб наші діти були слабкими і безбожними, то ми хочемо, щоб вони були сильними і набожними, тобто просто розуміли, що таке справжнє християнство! Взагалі, майже всі знамениті сильні люди - віруючі…

ОСТАПЕНКО ЛЮДМИЛА ВІКТОРІВНА, директор Юлієвського навчально-виховного комплексу Запорізької області (Юлієвський НВК з 2015 р. бере участь у Всеукраїнському проекті “Школа гуманної педагогіки”, розрахованому на 11-ть років):

- Уся заслуга тренерів у першу чергу. У нас це Івако Сергій Володимирович. У нас спортивний зал в селі Юлієвка закритий на ремонт. Наші чемпіони займаються у майстернях, буквально, їм ніде займатися спортом. Я як адміністратор підтримую всі ініціативи щодо спорту і розвитку дітей. Треба показувати дітям ці турніри. В умовах сільської школи це дуже важливо, діти мають кудись подіти свою зайву енергію. Якщо дитина росте і займається спортом або творчістю - то це є праця над собою, це неоціненний внесок у своє майбутнє… Наша держава більше робить підтримки на папері, це деклараціїї щодо підтримки спорту, а знаєте, треба, просто підтримувати ініціативи не байдужих людей. Я б хотіла побажати нашому керівництву, щоб вони більше підтримували наші ініціативи. Ми не просимо грошей, а просто дозвіл. І всім буде добре.

IMG 9980

Дивним був той факт для деяких перехожих глядачів, що турнір проводить УПЦ при кафедральному соборі на честь апостола Андрія Первозванного м. Запоріжжя. Адже спорт - є професійним, до чого тут релігія? Вже тут, під час змагань, стало зрозумілим, що Церква відкрита до різних видів місіонерства і за такий спосіб: гирьового турніру на честь апостола Андрія Первозванного проголошує вкрай важливе для суспільства України - здоровий спосіб життя.

Ми всі відповідальні за майбутнє України

ПРОТОІЄРЕЙ ВОЛОДИМИР ІВАНЕНКО, благочинний Енергодарського церковного округа Запорізької і Мелітопольської єпархії УПЦ (приїхав підтримати команду “Школи джур” м. Енергодар, сам користується знаряддям гиря):

img 0213-500x375

- Я думаю, що нам зараз треба не тільки державникам в першу чергу, а й на будь-якому рівні керівникам підтримати дітей, підтримати молодь і “підняти” фізичне виховання. Тому що якщо з самого дитинства дитина буде направлена на правильний відпочинок, на здоровий спосіб житття, то буде менше реагувати на соблазни світу: алкоголь, сигарети, наркотики… Треба на всіх рівнях: школа, училище, університет приймати участь у різних змаганнях. Адже ми всі - суспільство відповідальні за майбутнє України. Церква вийшла за огорожу в світ: на територію міста, області, ми показуємо, що ми відкриті до суспільства, ми приймаємо иніціативи і проблеми громадян. Церква робить добро, вчить любові, виховує молодь і дітей у правильному напрямку для України в цілому. Я теж люблю спорт, займався турником, гирями і зараз навіть я користуюся знаряддями. Також спорт не дозволяє організму швидко старіти!

ЛЮБОВ ОЛЕКСАНДРІВНА ЧЕРЕПАХА, ініціатор, співорганізатор першого турніру з гирьового спорту на Кубок апостола Андрія Первозванного серед вихованців воскресних шкіл, шкіл джур Запорізької і Мелітопольскої єпархії УПЦ, багаторазова рекордсменка світу з гирьового спорту, Заслужений майстер спорту України:

dsc 4598-e28094-d0bad0bed0bfd0b8d18f

- Я, як громадянин, відчуваю власну відповідальність за майбутнє кожної дитини, що приймала, чи приймає участь у змаганнях, що організовуються чи ініціюються мною. Саме тому до підготовки кожного із змагань ми підходимо настільки відповідально, як до міжнародних випробовувань. Адже якщо наші змагання не залишаться у пам’яті юнаків та дівчат, то наступного разу ми не побачимо їх, ми загубимо їх для суспільства, ми отримаємо «загублене покоління». Кожна сьогоднішня маленька перемога, маленька спортивна дитяча нагорода завтра зійдуть більш значними здобутками, але чи буде то заслугою держави України? Суспільства - так, але, на жаль, не держави. Ще раз повторюсь: сьогоднішнє свято наочно свідчить: слава Богу, що Церква відділена від держави!

***

ВІД РЕДАКЦІЇ. Низький уклін від суспільства України Черепаха Любові Олександрівні. Вважаємо, що те, що робить ця тендітна віруюча православна жінка для наших дітей є неоціненним. Багато є чемпіонів світу, але чи всі вони тут, в Україні віддають свій талант дітям? Чи всі вмотивовані зробити Україну кращою? Чи всі продають свої медалі, щоб допомогти хоспісу або шпиталю, дітям, хворим на рак? Чи всі здають кров для таких дітей і власноруч піднімають з руїн шпиталь для поранених в АТО? Чи всі підтримують Українську Православну Церкву в дуже непрості часи? Любов Черепаха - приклад віри, патріотизму і героїзму у наш час. Дай Боже, щоб всі Президенти України звернули на це увагу і просто б допомагали таким людям виховувати нашу молодь.

IMG 0066

***

ВИСЛОВЛЯЄМО ПОДЯКУ:

Тренерам дитячих команд із Запоріжжя і Запорізької області і висококласним суддям турніру, почесному гостю М. Ткачуку, Запорізькій обласній федерації гирьового спорту (Президент В. Д. Шаповал), всім ЗМІ, які підтримали Кубок, учасникам-діткам, батькам і глядачам, медперсоналу клініки АТ “Мотор Сич” і керівництву АТ “Мотор Сич”, “коменданту” турніра - настоятелю Свято-Андріївського кафедрального собору м. Запоріжжя, благочинному Лівобережного церковного округа м. Запоріжжя протоієрею Костянтину Костюковічу, всім священнослужителям і співробітницям кафедрального собору, а також благочинним, священнослужителям УПЦ, всьому оргкомітету і всім відділам Запорізької єпархії УПЦ за організацію турніру, фонду свт. Григорія Богослова за надані книги “Новий Заповіт. Псалтирь”.

dsc 4748

Особливо відзначаємо ініціатора турніра - Любов Олександрівну Черепаху і духовного наставника - Владику Луку, а також - усіх небайдужих благочинних Запорізької і Мелітопольскої єпархії УПЦ.

Слава Господу Богу і Спасу Нашому Ісусу Христу!

IMG 9952

 Олена Гулая