У Волинській єпархії відзначили День тверезості

11 вересня 2019 року, в день свята Усікновення глави Предтечі і Хрестителя Іоанна, з благословення архієпископа Волинського і Луцького Нафанаїла, у стінах Волинської духовної семінарії відбувся День тверезості

Варто зауважити, що 11 вересня день усікновення глави Іоанна Предтечі, ще 100 років тому відзначався, як особливий день тверезості та молитви за алко- та наркозалежних громадян.

Традиція відзначати День тверезості 11 вересня була кілька років тому відновлення Волинським православним братством тверезості ім. святого праведного Іоанна Кронштадського, яке цього року, до слова, відзначатиме свій 10-річний ювілей. Отож, цьогорічне “свято тверезості” братчики вирішили, з благословення архієпископа Волинського і Луцького Нафанаїла, провести у стінах волинської духовної школи.

Розпочалося воно із молебню про зцілення тих, хто від алкоголізму та наркотичної залежності, який був звершений у семінарському храмі святих рівноапостольних Мефодія і Кирила.

Богослужіння очолив голова Волинського православного братства тверезості ім. святого праведного Іоанна Кронштадського протоієрей Стефан Ярема.

Йому співслужили духівник братства протоієрей Олександр Білінський та священники, які трудяться на ниві утвердження в суспільстві тверезого способу життя.

Після спільної молитви в аудиторії четвертого класу ВДС відбулася лекція членів братства та священників. При чому вони не лише розповіли про діяльність Волинського православного братства тверезості ім. святого праведного Іоанна Кронштадського, співпрацю з реабілітаційними центрами та заходи з пропагування тверезого способу життя, але й провели своєрідне інтерактивне обговорення проблеми алкоголізму та наркотичної залежності.

Протоієрей Стефан Ярема розповів, що з того часу як 10 років тому, з благословення, блаженної пам’яті, митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, була започаткована діяльність братства, воно стало тим згромадженням, де не просто пропагується тверезий спосіб життя, а де утворився справжній осередок православної духовності, і де багато людей знайшли шлях до Бога і Церкви.

“Наше братство є таким своєрідним “потягом”, де всім комфортно, так би мовити “їхати по життю”. Хтось сходить, комусь не подобається, потім такі люди до нас і повертаються, і ми усім простягаємо руку”, – зауважив отець Стефан Ярема.

До слова, участь у заході взяла і лікар-нарколог Волинського наркологічного диспансеру Ольга Колодько. Вона розповіла про те у чому полягає проблема алкоголізму та наркоманії, також відповіла і на запитання присутніх. Особлива увага лікаря-нарколога була приділена проблемі саме алкогольної залежності, яка, як на цьому наголошують медики, є одним із різновидів залежності наркотичної.

Своєю чергою, духівник Волинського православного братства тверезості протоієрей Олександр Білінський розповів про те, яким радісним та насиченим є саме тверезе життя.

“Тверезе життя є просто чудовим. Ти живеш із Богом, ти радієш життю, бачиш як ростуть діти, як кожного ранку сходить сонце. У тебе мир і радість в родині, у відносинах з оточуючими”, – наголосив отець Олександр.

Також учасникам вечору був запропонований до перегляду тематичний фільм, в якому про радість та насиченість життя без алкоголю розповіли самі члени Волинського православного братства тверезості.

Завершився День тверезості спільною молитвою, а учасники – священники, студенти ВДС та всі небайдужі, хто долучився до його проведення, отримали як духовну насолоду так і дізналися для себе багато цікавого та корисного.

“Алкогольна і наркотична залежність є нині, на жаль, глобальною проблемою. І якщо наркотики є заборонені законом, то алкоголь, навпаки – навіть рекламується. Є такі недобросовісні люди, які задля наживи, готові продавати його навіть дітям та підліткам. Але річ у тому, що коли людина вживає алкоголь то вона втрачає свою духовну сутність. Руйнується її здоров’я, мало-помалу людина стає залежною, і що найстрашніше – руйнується її душа. І цей сьогоднішній захід є таким своєрідним вступом, благим починанням, який покликаний пояснити людям те, яку небезпеку становить алкоголь. Ми повинні зруйнувати міфи про алкоголь, які, на жаль, побутують в суспільстві, та розповісти людям правду про алкоголь”- розповів клірик Володимир-Волинської єпархії протоієрей Петро Буханцов.

  • 1-1-1024x682
  • 10-1-1024x682
  • 2-1-1024x682
  • 3-1-1024x682
  • 4-1-1024x682
  • 5-1-1024x682
  • 6-1-1024x682
  • 7-1-1024x682
  • 8-1-1024x682
  • 9-1-682x1024

Джерело