“Фавор-2019”. 4-й день: Божественна літургія та зустріч з переможцем конкурсу “ГОЛОС КРАЇНИ” протоієреєм Олександром Клименко

Головною складовою православного духовного життя є єднання зі Спасителем у Таїнстві Євхаристії. В часі Божественної Літургії благодаттю і силою Святого Духа хліб і вино стають істинними Тілом і Кров’ю Господа нашого Іісуса Христа та даруються вірним для причастя.

Таким чином, причащаючись Святих Христових Таїн, християнин поєднується з Христом та отримує заповіт вічного життя. Отож, головною складовою православного молодіжного фестивалю «Фавор» в усі роки його проведення є звершення Божественної Літургії, за якою «фаворівці» приступають до Таїнства Причастя.

Отож, 18 липня, в день пам’яті святого преподобного Сергія Радонезького, у таборі на узбережжі озера Тросне була відслужена Божественна Літургія. Її, з благословення єпископа Волинського і Луцького Нафанаїла, очолив завідуючий канцелярією Волинської єпархії архімандрит Паїсій (Хомич), йому співслужили настоятель парафії села Карпилівка Ківерцівського благочиння протоієрей Олександр Шинкарук та ієродиякон Роман (Тюканько). Окрасою богослужіння став спів хору священиків та молодіжного хору, який буквально за попередній день був сформованих з самих «фаворівців». При чому, регентом була, на відміну від попередніх років, не матушка, а вихованка Кременецького духовного училища Анастасія Яцушек.

Цього дня майже усі молоді учасники фестивалю причастилися Святих Христових Таїн.

Після Літургії архімандрит Паїсій (Хомич) переказав усім присутнім благословення і вітання від єпископа Волинського і Луцького Нафанаїла, а також звернувся до «фаворівців» зі словом проповіді. Отець Паїсій наголосив на тому, що дбати про спасіння своєї безсмертної душі варто з юних років, отож дуже позитивним є той факт, що молоді люди бажають жити церковним життям.

«Господь кличе нас до себе. Але Його голос чують лише ті, хто усвідомлює свою гріховність і бажають очищення, ті хто намагається боротися зі своїми страстями і не грішити. А для того, щоб віруюча людина мала можливість очиститися від гріхів і спасатися, Господь встановив Таїнства Сповіді і Причастя. Багато молодих людей відкладають питання спасіння своєї душі і свого покаяння на вже пізніший час, мовляв, покаюся вже в 40-50 років. Але ж ніхто не знає чи вдасться дожити до цього віку. Преподобний Паїсій Святогорець говорить: трудися поки ти молодий, бо в старості буде все по іншому. І Святі Отці у своїх творіннях наголошують, що дбати про своє спасіння і трудитися для цього слід змолоду. Отож, не слід лінуватися читати ранішні та вечірні молитви, ходити до храму. І якомога частіше слід причащатися Святих Христових Таїн», – сказав отець Паїсій.

Після Літургії архімандрит Паїсій та ієродиякон Роман зробили спільне фото зі священиками та молодими людьми, які є учасниками фестивалю «Фавор».

Сам цей день був проведений доволі цікаво. Молоді люди зазвичай полюбляють активний відпочинок, особливо коли він дозволяє «отримати порцію адреналіну».

Таку можливість «фаворівцям» надав, разом зі своїми помічниками, майстер спорту зі спортивного туризму Петро Гаврилюк. Поділившись на сім команд хлопці та дівчата спробували себе у вмінні долати перешкоди, переходячи по тонкому стовбурі дерева через уявну яму, лазити канатом за допомогою спеціального спорядження, а також перейти через уявне «болото» ступаючи по пеньочках.

Також бажаючі могли взяти участь в ігровому квесті, який організувала Оксана Горбова, зокрема погравши в інтелектуальні та настільні ігри.

Грали й у спортивні ігри. Між іншим, команда четвертого загону перемогла у футбольному матчі команду священників.

“Родзинкою” цього дня стало те, що гостем фестивалю був переможець конкурсу “Голос країни” 2017 року священик УПЦ протоієрей Олександр Клименко. Він, зокрема, поспілкувався із молоддю на доволі цікаву тему – хто нині може бути “голосом Православної Церкви”. На думку священника цим голосом Церкви у теперішній час може і навіть мусить бути саме православна молодь. При цьому отець Олександр наголосив, що для цього варто використовувати і сучасні інформаційні технології.

“Ви ж робите пости в Іnstagram, Facebook, тощо. То напишіть при нагоді і про щось духовне. Ваше враження від богослужіння, якійсь інші подібні речі. Пишіть пости на духовні теми, і це теж буде вашим свідченням про Церкву, про Православ’я”, – зауважив отець Олександр Клименко.

Він також виконав дві пісенні композиції – пісню Б. Гребєнщикова “Город золотой”, та духовну пісню “Помолися із ченцем”. А на прохання молоді батюшка заспівав також, звісно ж у властивій лише йому манері, відому композицію з репертуару гурту “Океан Ельзи” – Ще мить…

З “фаворівцями” поспілкувалася і член редколегії молодіжного православного журналу “Отрок” Юлія Комінко, яка прибула на цьогорічний “Фавор” із Києва разом з отцем Олександром Клименком. Вона, зокрема, торкнулася теми про те, що може засвідчити Православна Церква сучасному світу.

“Насправді Православ’я – це, я не побоюся цього слова, справді надзвичайно фантастична річ. Воно дозволяє вийти за межі цього світу, звільнитися від його суєти та негативу. Адже воно говорить про вічне”, – зауважила Юлія Комінко.

Вечірня ватра розпочалася із відзначення переможців туристичного та ігрового квестів, які відбувалися вдень. По тому знову розглядалася тема “мудрість пісні”.

Першою піснею, яку обговорили священники та молодь була народна італійська пісня “Alla Fiera dell”Est – На східному базарі”. У ній йдеться, що батько за два гроша купує дитині мишу. Її, своєю чергою, з’їдає кіт, якого кусає пес, якого б’є палка, яку спалює вогонь, який гасить вода. Воду випиває бик, бика вбиває різник, за яким приходить ангел смерті. Але над ангелом смерті є Господь – таким є фінал пісеньки. Отож, як наголосив отець Павло Чамахуд, у цій простій та ніби жартівливій пісеньці закладений глибокий філософський зміст, що над усім світом стоїть Бог.

Другою піснею стала напівжартівлива, вже українська сучасна пісенька “Охрана-Отмена”. Вона розповідає про те, як дівчина дізнається про те, що їй зраджує хлопець. Власне зі слів пісні можна зробити висновок і про те, що й чоловік зраджує жінку. Отож, пісня викликала доволі серйозні обговорення.

“Блуд є гріхом, і страшно, коли відбувається подружня зрада, внаслідок якої розпадається сім’я. Це, що найстрашніше, дуже негативно відбувається і на дітях. Тому, Божих заповідей та церковних настанов слід дотримуватися і заради власного майбутнього”, – наголосив спікер фестивалю протоієрей Михаїл Анісімов.

Відповідаючи на запитання молодих людей, отець Михаїл наголосив на однозначній недопустимості будь-якої “толерантності” до розпусти та содомського гріха, що на жаль має місце в сучасному світі.

До слова, молодих людей цікавило і питання як можна протистояти одноліткам, коли вони наполегливо пропонують вжити алкоголь, закурити цигарку, та навіть спробувати наркотик. Як зауважив отець Михаїл Анісімов, однозначно слід відмовлятися, хоч як би це не було важко психологічно.

“Просто треба робити це із любов’ю”, – наголосив священик. Між іншим, як зауважила одна з дівчат, у цьому контексті дуже позитивним є те, що в сучасній практиці Української Православної Церкви існують такі речі як православні «молодіжки», молодіжні табори та фестивалі, та недільні школи при храмах. Адже саме це дозволяє православним молодим людям легко знайти однодумців, спілкуватися з ними, та цікаво проводити час у їх товаристві.

Між іншим, мали місце й виступи арт-груп учасників фестивалю. До слова, одна з них навіть презентувала комедійну міні-виставу на тему листів, які, за встановленим на фестивалі звичаєм, щовечора зачитує “поштар” фестивалю Роман Лех.