Чим отець Ніфонт підкупив голобську громаду?

Цими днями всевидюча ТСН.ua, а за нею й окремі волинські інтернет-паростки, спонукали нашу єпархіальну редакцію звернути саму серйозну увагу на діяльність архімандрита Ніфонта (Омельчука), котрий є настоятелем храму Української Православної Церкви у селищі Голоби, Ковельського району

Зізнаємося одразу, на шпальтах нашого єпархіального інтернет-видання ім’я отця Ніфонта з’являлося не часто – ну, трудиться добросовісно молодий священик на своєму пастирському поприщі – і добре. Яка тут сенсація? А дарма – стверджує ТСН. Була би людина, а бруд на її голову завжди знайдеться.

Цього разу, Телевізійна Служба Новин на прикладі голобського священика, провела майстер-клас, як можна банальну прикрість зробити сенсацією всеукраїнського масштабу.

Виявляється, для справжньої сенсації знайомитися з героєм сюжету зовсім не обов’язково, досить знати його собаку. Та й з самим собакою краще діла не мати, досить знайти місцевого аноніма, котрий знає про отого собаку все і тільки з «достовірних джерел».

А собака той, хоч і живе в священицькому дворі і годується з рук отця Ніфонта, а ось недавно скоїв лихо. Якимось чином у собачому вольєрі виявилася відірваною дошка. Собака втік і встиг вкусити малу дитину. Дитині надали у лікарні першу допомогу і відправили додому. Отець Ніфонт взяв усю собачу вину на себе і поспішив з вибаченнями на допомогу родині потерпілої дитини.

На тому конфлікт було би вичерпано, якби не отой самий анонім, котрий вже аж дуже довго чекав, щоби хоч якийсь компромат знайти на голобського священика з активною громадянською позицією.

І ось, завдяки майстерній подачі ТСН, в уяві читача вимальовується картина, в котрій вже не собака, а сам отець Ніфонт перевтілюється у людожера і, за словами видання, «тримає у страху весь населений пункт». «Всі бояться» – цитує ТСН невідому жінку. «Тих, хто виступає проти Ніфронта, у селищі переслідують», – все більше і більше розпалює уяву читача всеукраїнське видання, перейменовуючи принагідно священика «НіФронтом».

Мало того, як запевняє нас ТСН, отець Ніфонт є дволикою людиною, бо «він відкупився і в лікарні, і дав гроші батькам постраждалої дитини». Але і цього йому здалося замало і, щоби зовсім замести собачі сліди, священик взагалі «кругом всіх підкупив».

О жах! Чому ж ми раніше не збагнули секрет популярності серед голобчан цього молодого та енергійного священика. Він «кругом всіх підкупив»! Це виявилося чистісінькою правдою!

21106679 1849251971781927 6716625650808455758 n

Архімандрит Ніфонт народився у Голобах і пять років тому повернувся на малу батьківщину в сані священика та очолив місцеву православну громаду. В цій громаді, при храмі великомученика Георгія, батюшка сам духовно зростав у юнацькі роки, тому питання життя і діяльності громади є справою його життя і честі.

Щира віра і чернечі обітниці, ентузіазм і відкритість, наполегливість і любов до людей скоро об’єднали навколо отця Ніфонта чимало однодумців та помічників. Та й і він не обмежився діяльністю в церковних стінах. Поряд з чудовими богослужіннями, глибокими проповідями та вмілою господарчою діяльністю при храмі, архімандрит Ніфонт втілює чимало громадських проектів, котрі реально об’єднують і розвивають голобчан. Молодіжні табори, Центр сімейної культури та цілий ряд заходів при ньому, місцева газета та літній кінотеатр, юнацький хор та мистецька галерея, мандрівки-паломництва та диво-піч, що годує смачним хлібом голобчан, зустрічі для земляків з відомими і цікавими людьми та… хіба все перелічиш тут. А ще – особиста щира проукраїнська позиція у всіх суспільних питаннях, активна підтримка об’єднуючих ініціатив органів місцевого самоврядування, допомога учасникам АТО і членам їх родин та дієвий патріотизм поєднаний з внутрішньою незалежністю, котрим можна, хіба що повчитися.

Усе це, та багато іншого, спонукають і місцеву владу, і самих голобчан побачити в особі архімандрита Ніфонта неформального лідера та людину, здатну об’єднувати навколо інтересів громади. От вам і секрет тої валюти, котрою він «кругом всіх підкупив»!

DSC 1372

Однак, не всім такий образ монаха-священика подобається. Адже він зовсім не вписується у ті сформовані карикатурні штампи на священнослужителів Української Православної Церкви, котрими ТСН забиває голови простим українцям. А в Голобах, при усій єдності та монолітності громади, наявний церковний розкол. Представники Київського патріархату не наважуються об’єднатися у патріотичних починаннях на благо місцевої громади з «московським попом» та його помічниками і, залишаючись на одинці, пасуть задніх, заздрять своїм односельцям та бажають… Ні, не єдності, не порозуміння, не спілкування! Чого бажають? Читайте ще раз, про те як, «у селищі Голоби Волинської області собака священика Московського патріархату Ніфонта напала на…»

Джерело