Духовенство трьох єпархій Вінничини закликало владу припинити тиск на Церкву (+відео)

Участь у зборах духовенства Вінничини взяли понад 500 священиків та насельників монастирів

4 січня 2019 року у храмі на честь Стрітення Господнього м. Вінниці відбулось спільне зібрання духовенства Вінницької, Тульчинської та Могилів-Подільської єпархій УПЦ.

Зібрання пройшло під головуванням чотирьох архієреїв: митрополита Тульчинського і Брацлавського Іонафана, митрополита Могилів-Подільського і Шаргородського Агапіта, архієпископа Вінницького і Барського Варсонофія та єпископа Ладижинського Сергія.

11-300x211Відкриваючи збори, архієпископ Варсонофій зазначив, що присутні зібрались для того, щоб дати оцінку тим подіям, які відбуваються в єпархіях Вінницької області: порушенню релігійних свобод і прав релігійних громад, а також заради координації роботи для захисту Церкви від незаконних дій влади.

Митрополит Агапіт у вітальному слові висловив надію, що зібрання сприятиме церковній єдності та налагодженню діалогу з владою на Вінниччині.

Митрополит Іонафан запропонував висловити підтримку Блаженнішому Митрополиту Онуфрію та Священному Синоду УПЦ. Пропозиція владики була підтримана учасниками зібрання одноголосно.

Зборами було оприлюднено звернення до духовенства, чернецтва і всіх вірних єпархій УПЦ у Вінницькій області.viber-image-10-300x214

Окремо було вирішено звернутися до Вінницького міського голови і голови Вінницької обласної ради із закликом припинити незаконні дії щодо громад, забезпечити можливість реєстрації в державних органах архієпископа Варсонофія як нового керуючого Вінницькою єпархією, а також сприяти поверненню Вінницькій єпархії незаконно відібраних будівель Кафедрального собору та єпархіального управління.

Наприкінці зібрання перед присутніми виступив голова Юридичного відділу Вінницької єпархії протоієрей Володимир Тютенко. Він розповів присутнім, яким чином можна протидіяти захопленню храмів та якими мають бути дії в разі загрози захоплення.

Збори завершились прес-конференцією, на якій митрополит Іонафан розповів про підсумки зібрання та відповів на запитання журналістів.

Після зборів духовенство трьох єпархій на чолі з архіпастирями пройшли велелюдною хресною ходою від Воскресенського храму до Вінницької обласної державної адміністрації та Вінницької мерії, де представникам обласної та міської влади було передано текст звернення загальних зборів духовенства.

Хресна хода завершилась біля зайнятого прибічниками ПЦУ Спасо-Преображенського кафедрального собору. Там була відслужена заупокійна літія за одним з попередників владики Варсонофія на Вінницькій кафедрі – митрополитом Макарієм (Свистуном), якого поховано на території собору.

viber-image-1024x768

viber-image-3-1024x768

Хресна хода до облради , щоб вручити звернення (відео)

Джерело