У Вінницькій області пройшов екологічний збір-похід «Чисті джерела – 2016»

ІІІ Всеукраїнський екологічний Збір-похід «Чисті джерела – 2016» - це важлива частина річної програми ГО «Молодіжна організація Подільські скаути», що використовує польові форми еколого-виховної роботи 

Місце проведення: ліс с. Юрківці Могилів-Подільського району Вінницької області.

З 04 по 11 травня хлопці та дівчата 7 – 17 років, студенти та педагоги, скаути та волонтери з різних куточків України провели свій час корисно та цікаво.

В програмі були основи туристичних навичок і безпеки життя в лісі, протипожежна програма, ігри на взаємодію і розкриття творчих здібностей учасників, новачки вчилися розводити багаття, ставити намет, заварювати лісовий чай ...

В перший же вечір всі учасники пройшли спеціальне завдання, яке допомогло не боятися темряви і нічного лісу.
Ми святкували День народження 8-річної Анастасії. Цій події присвятили гру «Прапори», де команди змагались за право вручити чудові подарунки іменинниці. Був торт, вечірня програма, ігри, свічки і здійснення мрій…

Майстер-клас з тактичної медицини був просто неперевершеним: це інтерактивне заняття допомогло розкрити в собі потенціал, бажання вижити в складних умовах, а не здатися, вчилися не нашкодити, накладати джгут, надавати першу долікарняну допомогу.

Ми ходили в 14-кілометровий похід до Лядівського скельного чоловічого монастиря, який має тисячолітню історію. Купалися в святому джерелі, підіймалися на дзвіницю, відвідали кістрицю, доторкнулися до сивої давнини.
Учасники розчистили завали, які перешкоджали нормальній течії джерела, створювало його замулення та забруднення берегів в цьому місці. Після проведеної роботи джерело стало прозорим, чистим, вільно попрямувало далі…

Збір-похід «Чисті джерела» - це велика гра, але з серйозними намірами. Учасники вивчають природу, перебуваючи в ній, займаються природоохоронною діяльністю, отримують знання і навички життя в умовах дикої природи, відпочивають і оздоровлюються.

Основою життя «Чистих джерел» є самообслуговування і самозабезпечення. Няньок в таборі немає! За дні походу діти повинні навчитися готувати в похідних умовах, жити в наметах, дотримуватися режиму, проявляти свої здібності у творчій і проектної діяльності.

У кожної дитини є обов'язки у вирішенні побутових питань. Тут всі заготовляють дрова, миють за собою посуд, перуть свої речі, прибирають в наметі, допомагають молодшим і новачкам.

Головна мета табору - формування екологічної культури, екологічне виховання, набуття навичок дослідження і збереження природи, навчання основам еколого-туристичних знань, розвиток дитячого скаутського, волонтерського та екологічного руху.

Цього року ми допомогли безкоштовно прийняти участь в Зборі-поході діткам, які пережили психологічні травми або потрапили в складні життєві умови. З ними проводилась додаткова робота лікарем, юристом, вихователем, волонтерами. Це стало можливим завдяки Веселовській Єлизаветі, яка є Координатором соціальної та волонтерської складових даного заходу.

Збір-похід «Чисті джерела» проводиться організаторами на добровільних засадах.

  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 17
  • 33

Молодіжний відділ єпархії