У Рівному віряни УПЦ йтимуть хресною ходою до ОДА і пікетуватимуть її у зв'язку із конфліктом в селі Птича

У Рівному 23 грудня прихожани Української Православної Церкви проведуть хресну ходу і пікетуватимуть обласну державну адміністрацію у зв’язку із конфліктною ситуацією, що склалася навколо Успенського храму у селі Птича

Про це повідомляє Центр інформації УПЦ, посилаючись на секретаря Рівненського єпархіального управління протоієрея Віталія Герлінського.

«Хресну ходу очолить митрополит Рівненський і Острозький Варфоломій. Вона почнеться від Свято-Воскресенського кафедрального собору відразу після літургії. Збори о 10.00. Хода йтиме до облдержадміністрації, де відбудеться пікет. Будемо просити владу про дотримання українського законодавства та захист наших прав, зокрема – щодо ситуації навколо Успенського храму у селі Птича. Ми вимагаємо припинення захватів храмів УПЦ представниками Київського Патріархату. Якщо наші права порушуються, треба про це говорити владі та суспільству», – зазначив отець Віталій.

Як повідомляє Синодальний інформаційний відділ УПЦ, 18 грудня представники УПЦ КП за підтримки «Правого сектору» перешкоджали вірянам УПЦ увійти до власного храму, ігноруючи наявність у парафіян усіх документів на володіння культовою спорудою та рішення кількох судів. Коли ж останні потрапили до церкви, прихильники УПЦ КП за допомоги поліції заблокували вхід, вимагаючи віддати їм храм.

Наразі у заблокованному храмі перебувають 5 вірянок і 2 священника УПЦ. Ввечері 21 грудня одну із віруючих було госпіталізовано в важкому стані до лікарні. Парафіяни УПЦ мають намір стояти за храм в Рівненській області до кінця.

Раніше повідомлялося, що митрополит Рівненський і Острозький Варфоломій звернувся до Президента України з проханням захистити вірних УПЦ.

Тим часом у Рівненській ОДА готують звернення до суду, щоб заборонити громадам УПЦ і УПЦ КП доступ до храму у селі Птича, навколо якого триває конфлікт.