Четвертий рік поспіль Кіровоградська єпархія УПЦ організовує літній табір для дітей та молоді з інвалідністю«Джерельце Надії»

Кожна дитина мріє про літній, гарний, позитивний відпочинок. Велика кількість дітей влітку відправляється у прекрасні табори. Проте, є частина і таких діток, котрі через певні обмежені можливості та й ряд інших причин не можуть з усіма поринути у світ веселих, табірних пригод. Тому для діток та молоді з інвалідністю з благословення і підтримки митрополита Кіровоградського і Новомиргородського Іоасафа та активній співпраці Кіровоградської обласної громадської організації батьків дітей з інвалідністю «Серце матері» цього літа вже четвертий рік поспіль в місті Кропивницькому на території Свято-Успенського храму організовується літній табір «Джерельце Надії»

Цьогоріч у таборі відпочивало 45 дітей. З ними працювали 15 вихователів.

Перший день традиційно розпочали з молебня під час якого просили у Господа благословення на проведення табору. Після молитви керівник табору протоієрей Іван Шемедюк окропив кожного святою водою і привітав з початком чудесного відпочинку в «країні джерельчан».

Після сніданку усі таборяни були поділені на 3 загони: 2 дитячі і 1 молодіжний. Далі на учасників табору чекала квест-гра «Посвята в таборян-джерельчан». Кожен загін мав виконати поставлені завдання після чого отримував певний закон табору «Джерельце Надії». До прикладу: «Молитва, спорт і труд завжди поруч тут ідуть», «Повітря, сонце, травиця в лузі – ось найкращі наші друзі» і т. д. Після квесту усі склали присягу виконувати і дотримуватися усіх законів табору та були посвячені у «таборян».

Цікавим видався майстер-клас з «Української народної кухні», який провела викладач «Кіровоградського професійного ліцею сфери послуг» Любов Веніамінівна. Діти готували вареники з картоплею та млинці з сиром. Після приготування таборяни з великим апетитом смакували стравами і пригощали своїх вихователів та батьків.
Завершувався день феєричними розвагами у Дендропарку. Дітвора мала змогу покататися на різноманітних каруселях і отримати масу позитивних емоцій.

Другого дня учасники табору завітали до Кіровоградського академічного театру ляльок в якому дітей навчали акторській грі. З ляльками різних систем дітвору знайомив головний режисер театру Олександр Кузьмин. Діти слухали уважно і зацікавлено, але найбільшу радість присутніх викликала можливість потримати та попрацювати з ляльками у руках. Бо теорія - то одне, а практика - зовсім інше.

Після обіду відбулося урочисте відкриття табору «Джерельце Надії». На початку свята до присутніх звернулися зі словами привітання керівник табору протоієрей Іван Шемедюк, голова Кіровоградської обласної громадської організації батьків дітей з особливими потребами"Серце матері" Шукрута Людмила, начальник відділу сім'ї та молоді міської ради Дорохіна Людмила та директор інклюзивно-ресурсного центру управління освіти міської ради Дорошенко  Олена.

Потім, педагог-організатор табору Друзь Людмила запрошувала загони до представлення! Перед глядачами виступили загони: «Веселі світлячки», «Орлята» та «Зелені вітрила». Вихователі табору поставили історичну сценку «Обрання віри князем Володимиром». В кінці офіційного відкриття усім гуртом заспівали пісню «Країна сонечка» та гімн табору «Надія Є».

Після концерту на дітей чекало захоплююче «Хімічне шоу» від арт-студіо "Анімато" та пригощення морозивом.

Третій день табору «Джерельце Надії» традиційно розпочався з ранкової молитви до Бога, веселої зарядки та смачного сніданку. Особливе місце в житті табору «Джерельце Надії» займають духовні бесіди. Цього дня священик Іван Шемедюк поспілкувався з таборянами на тему: «Києво-Печерська Лавра». Під час бесіди діти дізналися про час і місце зародження монашества на Київській Русі та яке місце і роль займають преподобні Антоній і Феодосій Печерські в житті Православної Церкви. Після бесіди дітлахи і вихователі з великою насолодою переглянули фотозвіт життя табору за попередні дні.

Цікавими були майстер-класи з ліплення глини, який провела член спілки народних майстрів України Пухинда Вікторія Олександрівна та з малювання - проведений старшим викладачем кафедри дизайну Кропивницького інституту «Університет сучасних знань» Зонтарією Іриною Михайлівною.

Після обіду на дітей чекав активний відпочинок на базі «Горняк». Діти з радістю провели час у купанні, веселощах, спілкуванні та іграх. Як і на кожному справжньому відпочинку батьки влаштували для дітей пікнік пригощаючи їх смаженою картоплею, салом та сардельками.

Четвертого дня джерельчани відправилися в захоплюючу подорож в просвітницько-розважальний комплекс «Зерноленд», що на Черкащині. Мальовничі ліси Чигиринщини, ласкаве сонечко, дзвінкий дитячий сміх супроводжували нашу подорож і ще більше додавали веселого настрою.

По дорозі зупинилися біля Гайдамацького ставка, щоб підкріпити свої тілесні сили і просто насолодитися сніданком серед мальовничої природи. Добре поївши продовжуємо далі нашу подорож. Не доїжджаючи до самого «Зерноленду», зупинилися біля столітнього млина де нас зустрів колоритний дід у вишиванці. Буквально за мить діти з автобуса окуповують млин, а дідусь цікаво розповідає про нього, розбавляючи факти гумором.

Приїхавши до Зерноленду дітей поділили на 2 групи, одна з яких пішла на квест на Семидубову гору, а друга - на екскурсію в музей. Музей має багато старовинних речей: існтрументів, предметів вжитку, більшість з яких знайдені в місцевому селі Івківці. Особливий музей тим, що тут не лише можна споглядати експозицію, але й спробувати власноруч робити перевесла, в'язати снопи, молотити за допомогою ціпа, молоти зерно за допомогою вітряка та ручних жорен різних конструкцій.

У «Зерноленді» на дітей чекало багато цікавих майстер-класів: переробка зерна в борошно за допомогою жорен, ручних та механічних млинків; виготовлення паперу; стрільба з лука; ліплення посуду та фігурок за допомогою гончарного кола; виготовлення ляльки мотанки; виготовлення лялечок та фігурок з ниток та канатів та багато інших розваг. Особливу увагу і інтерес дітей привертали кінь з лошатком. Кінь з сумлінням катав дітей, а лошатко бавилося, гралося і з великою насолодою їло з дитячих рук.

Смачний був і обід з куліша, козацьких хлібців з медом та узвару.

Дуже цікавим був квест на Семидубову гору. Гора має незвичний вигляд - на ній, на відміну від сусідніх пагорбів, практично не ростуть дерева. За легендою, гору насипали козаки, коли перепоховали Хмельницького, щоб поляки не могли дістатися його праху в Іллінській церкві. Дорогою на гору усі насолоджувалися красою польових квітів. Схили гори вкриті квітами мишачого горошку. Піднявшись на гору, юні туристи, милувалися надзвичайно чарівними краєвидами.

П’ятий день табору діти знову зустрічали на території Свято-Успенського храму. Одним з найулюбленіших занять дітей є ранкова зарядка. Вона є особливою, оскільки діти розминають своє тіло і прокидаються під звуки веселих пісень. Радісні і бадьорі таборяни шикуються на лінійку і здають рапорт, тобто, кожен загін представляє свою назву, девіз, речівку та пісню.

Далі, традиційно, початок нового дня розпочинають з молитви. Діти з щирістю і чистотою серця звертають свої прохання до Бога, молячись за своїх батьків, вихователів та друзів.

Цього дня на дітей чекала поїздка до заповідника-музею «Хутір Надії», який є однією з найвизначніших історико-культурних пам'яток України.

У музеї для дітей провели екскурсію розповідаючи про заснування садиби визначним українським драматургом Іваном Карпенком-Карим та цікавим творчим життям, яке проходило у цьому мальовничому місці. Саме тут на «Хуторі Надії» Іван Тобілевич створив цілу галерею типових образів у комедіях «Сто тисяч», «Хазяїн», історичні драми «Сава Чалий», «Гандзя» та інші твори.

Після екскурсії для таборян була проведена фотосесія. Діти і батьки одягнули українське народне вбрання, а фотограф Ірина Лісовська втілювала гарний образ українця на фотоплівку.

Під час перебування на хуторі діти гарно провели час спілкуючись та відпочиваючи у затінках дубів і тополь.

Шостого дня таборяни поринули у світ козацьких забав. Відчайдушні, сміливі, веселі, кмітливі, винахідливі – саме так, в загальному, ми можемо охарактеризувати українського козака. Такі риси діти мали набути під час спортивно-розважального конкурсу «Козацькі забави». 3 загони тепер називались куренями і змагалися між собою. Ведучій Ковлевій Крістіні допомагали проводити змагання три славних козаки – Василь, Дмитро та Іван.

Конкурси і завдання були різноманітні. Це – «Вікторина», «Забави кашоварів», «Миска з солодощами», «Написання листа султану», «Смачні перегони» (хто швидше вип´є квас), «Перетягування канату» та «Стрибки у мішках». Під час змагань козаки розважали дітвору народними танцями. Таборяни з великою завзятістю виконувала поставлені завдання і отримали масу позивних емоцій. Після змагань козаки подарували дітям солодощі.

Добре повеселившись і позбавлявшись таборяни ринули до столу де їх чекав смачний обід приготовлений кухарами загальноосвітньої школи № 29.

Після обіду у табір завітала команда центру оперативної тактичної підготовки «Цитадель», яка провела показовий виступ з військово-спортивного хортингу. Діти мали можливість ознайомитися з сучасною зброєю українських воїнів. Після виступу голова Центру Ковальчук Олег Васильович подякував «джерельчанам» за теплий прийом і побажав усім гарного відпочинку і мирного неба.

Закінчувався день кіннотерапією. Діти з великим задоволенням катались на коні відчуваючи себе справжніми вершниками.

Сьомий день табору «Джерельце Надії», за доброю традицією розпочався з воскресного богослужіння під час якого усі учасники табору молились за богослужінням та приступили до Таїнств Сповіді і Причастя. Після Божественної Літургії діти разом з керівником табору священиком Іоанном помолилися подячні молитви і подякували Богу за можливість єднання у таїнстві Євхаристії та чудово проведений час у таборі.

В обідній час вихователі організували для батьків розважальну програму з конкурсами. Проводив гру педагог-організатор табору Друзь Людмила. Серед різноманітних конкурсів особливо цікавими були наступні: «Знайди свою дитину за дотиком руки», «Спіймай яблуко», «Предмет та дія», «Читання скоромовки», «Найкращий дизайнер», «Міс спагеті», «Перетягування канату», «Танець з закритими очима» та ін. Судячи з емоцій батьки веселились, як діти! І це – найголовніше, для батьків під час їх перебування у таборі.

Цього дня відбувся урочистий концерт, який став завершальним етапом в житті IV літнього табору для дітей та молоді з інвалідністю «Джерельце Надії».

На святковий концерт завітав керуючий Кіровоградською єпархією Української Православної Церкви митрополит Кіровоградський і Новомиргородський Іоасаф.

Під час концерту діти представляли свій загін розповідаючи про свою назву, девіз, речівку та виконуючи пісню. Зокрема, перед глядачами виступили діти І-го загону «Веселі світлячки», ІІ-го загону «Орлята» і ІІІ-го молодіжного «Зелені вітрила». Після виступу дітей на гостей чекала цікава сценка від вожатих про «Багатство, вдачу, силу, знання і любов». В сценці було показано, що ніякі гроші, сила, удача, знання не зможуть сім´ю зробити по-спражньому щасливою. Щастя для сім´ї зможе подарувати лише любов. Після виступу вожатих діти разом виконали пісню присвячену рідним матусям, пісню «Країна сонечка» та гімн табору «Надія Є».

В кінці свята до вітального слова був запрошений митрополит Кіровоградський і Новомиргородський Іоасаф. Владика у своєму слові підкреслив про важливість церковної місії направленої на допомогу дітям та молоді з інвалідністю та заначив, що в подальшому Кіровоградська єпархія Української Православної Церкви спільно з Кіровоградською обласною громадською організацією батьків дітей з інвалідністю «Серце матері» будуть і надалі спільно організовувати такі літні табори відпочинку.

Митрополит Іоасаф нагородив за старанні туди на славу Святої Церкви голову ГО «Серце матері» та співорганізатора табору Шукруту Людмилу Володимирівну медаллю святої праведної Єлисавети І-го ступеня. Найактивніші вихователі Друзь Людмила і Ковлева Крістіна отримали від Владики грамоти.

Під час свята діти привітали Владику подякувавши за любов, турботу і духовну підтримку.

В свою чергу голова ГО «Серце матері» Шукрута Людмила вручила митрополиту Іоасафу грамоту і подякувала за безцінні архіпастирські труди, піклування та чуйність. Педагог-організатор табору Друзь Людмила від імені батьків щиро, зі сльозами на очах, подякувала Владиці за велику допомогу в організації такого прекрасного табору.

В черговий раз діти з інвалідністю потрапили у дивовижну казку – табір «Джерельце Надії», де набралися духовних сил, мужності, радості, миру, терпіння та любові до Бога і усіх ближніх.

Керівник табору
Протоієрей Іван Шемедюк

Більше фото за посиланням

  • news_big_45806
  • news_big_45807
  • news_big_45808
  • news_big_45809
  • news_big_45810
  • news_big_45811
  • news_big_45812
  • news_big_45813
  • news_big_45814
  • news_big_45815
  • news_big_45816
  • news_big_45817
  • news_big_45818
  • news_big_45819