"Канікули з користю" в духовно-просвітницькому центрі «Феоферос»

В духовно-просвітницькому центрі «Феоферос», що діє при ставропігійному храмі на честь Різдва Христового м. Олександрії, в рамках публічної презентації кіноклубу Docudaus UA «Канікули з користю», відбулись перегляд та обговорення документального фільму режисера Ельс ван Дріль «Габріель повідомляє з чемпіонату світу»

В сюжеті фільму йдеться про те, що бразильський хлопчик Ґабріель Матосбув ще маленьким, коли дізнався про проведення Світового кубку 2014 в його рідній країні. Він не здогадується, що його життя до того часу перевернеться з ніг на голову. Аби привезти сотні тисяч уболівальників на футбольний стадіон, прокладають залізницю просто через квартал, де живе Ґабріель. Будинки зносять, родини змушені переїжджати, і навіть майданчик, на якому місцеві діти грають у футбол, скоро зникне. Для Ґабріеля усе це стає жахіттям. Хлопчик обурений нерівністю у своєму місті і викладає у свій блог відеозапис того, як бульдозери зносять його район. Стаючи журналістом, він намагається захистити свої права.

Після перегляду кінострічки модератор Анжела Зіненко звернула увагу молоді на те, що головні герої, і Габріель, і Веслі, – їхні однолітки, не чекаючи допомоги та фінансування уряду, спонсорів та ФІФА, беруть ініціативу в свої руки та організовують дозвілля для дітей власними силами (вуличні перегляди кіно, спортивні турніри, тощо). Також бурхливі емоції викликала дискусія «Чи є проблеми підняті Габріелем актуальними в Україні?»

Керівник проекту Ірина Кваша, голова ГО «Спілка митців Олександрійщини», зазначила, що невеликий 17-хвилинний фільм висвітлив багато важливих тем. «Він наштовхнув на роздуми та проведення паралелей з нашими реаліями. А головне, продемонстрував, що якщо чогось дуже прагнути, можна змінити будь-яку ситуацію! Хлопчик-підліток своєю небайдужістю та ДІЯМИ добився щоб лінію прокладання залізничної дороги змістили, і завдяки цьому кількість зруйнованих будинків зменшилася втричі! Це велике досягнення! Я маю надію, що цей фільм надихнув присутню молодь рухатися в напрямі змін і не боятися відстоювати свої права».

  • news_big_45521
  • news_big_45522
  • news_big_45523
  • news_big_45524
  • news_big_45525
  • news_big_45526

Джерело