Масляна у центрі міста

Ми вирішили вперше відсвяткувати Масляну і провести Прощену неділю у самому центрі міста на літньому майданчику просто неба за для того, аби жителі Хмельницького ще раз згадали про те, що Прощена неділя - час духовного очищення і самовдосконалення аби з чистою совістю могти увійти у Великий піст

У нашу програму було включено – концерт (виступи воскресних шкіл міста), вікторини, роздачу листівок про проження, і звичайно пригощання млинцями.

Про образи забувай
І всіх кривдників прощай.
Цим ти можеш заслужить
Що і Бог тебе простить!

Масляна - це найдавніше свято на Русі, корені якого сягають у глибину віків. А отримала вона свою назву від церковного календаря, тому що в цей період часу дозволяється куштування вершкового масла, молочних продуктів і риби, по-іншому цей тиждень в Православної Церкви іменується сирної. У Масляної є безліч традицій, наприклад: за старих часів юнаки збиралися в невеликі групи, обходили села і збирали лапті, після чого зустрічали людей з базару з питанням: "Чи везеш масляну?" За відповідь: "Не везу", людям діставалися пристойні стусани лаптями.Ще один звичай - перший млинець завжди був за упокій, його, як правило, віддавали жебраку для поминання всіх покійних, або просто клали на вікно.

Учасники вікторини мали змогу відгадати : вагу млинця, який увійшов до книги Гіннесу (рекорд був поставлений 18 березня 2002. Розмір склав 150 кв. метрів. Загальна вага тіста 300 кг. І одночасно було нагодоване 5620 чоловік); кількість млинців, що з'їв чоловік за годину, встановивши тим самим рекорд (33-річний мешканець селища Лахта , він встановив рекорд за 60 хвилин, з'ївши 73 млинця загальною вагою понад 2 кілограмів).

Сотні млинців, вареничків з сиром, тортиків приготовлених з любов’ю нашими дорогими господарочками, десятки літрів варення, близько 100 л чаю просто щезли на очах. Солодкий стіл сподобався усім!

Прощення приносить у душу людини мир і спокій , сприяє її тілесному здоров’ю. Світ стає добрішим. Після примирення з ближніми ми автоматично примиряємося з Богом. Всі святі отці Церкви особливо підкреслювали те, що без прощення ніякі молитви Богу не допоможуть і навіть найсуворіший піст буде марний.

Нехай вщухнуть всі печалі, вляжуться розбіжності, а в наш будинок увійде радість, любов, достаток і благополуччя!

  • 64faa9408e5ba141ab4da91e8120080e____
  • IMG_8117
  • IMG_8130
  • IMG_8142
  • IMG_8151
  • IMG_8159
  • IMG_8169
  • IMG_8238

Ксенія Марценюк,
секретар відділу у справах молоді
Хмельницької єпархії УПЦ