Поїздка до монастиря з дітьми-інвалідами

23 червня 2017 року, ми разом з підопічними Центру комплексної реабілітації «Родинний затишок» та Хмельницького фонду соціального захисту та реабілітації інвалідів з дитинства, у супроводі фахівців вирушили у цікаву, пізнавальну та корисну подорож до святого місця у село Завалійки Волочиського району Хмельницької області, де знаходиться жіночий монастир на честь ікони Божої Матері та «Живоносне джерело»

Перебування у цьому святому місці залишає у серці незабутні спогади: багато образів, незабутній церковний спів, окунання у святому джерелі, немовби нове народження.

Діяльність монастиря завжди супроводжується багатьма дивами. А джерельна вода зцілює від недуг. Матушка Іоасафа (настоятелька монастиря) коротко розповіла нам деякі історичні дані.

Вздовж широкого плеса річки Бованець, на мальовничих пагорбах розкинулося село Завалійки. Сюди їдуть люди з усієї України, щоб пірнути у цілюще джерело із прозорою крижаною водою та помолитися у жіночому монастирі, що стоїть поряд. Саме завдяки черницям, які на початку 2000-х приїхали у Завалійки у пошуках власного зцілення, а згодом збудували духовну обитель, місцеве джерело стало відоме далеко за межами села.

За легендою, кілька століть тому, коли у селі стояла ще дерев'яна церква, на Великдень під час чергового набігу, татари спалили її разом із усіма селянами, які в ній ховалися. Дуже багато людей загинуло, багато було поранених... Неподалік від церкви забило джерело, яке назвали «Сльози матері». Водою з нього омивали рани, і вони швидко гоїлися. Потім у селі забило ще понад 15 підземних джерел. Одне з них і досі зцілює людей від різних хвороб.

Особливло цікаво та захопливо було дізнатися про справжнє диво у монастирі. Під час ремонту нижнього храму, коли робітники штукатурили клірос , на стіні проявився образ, хоча в цьому місці ніколи не було жодних розписів. І хоч образ нечіткий, більшість прочан бачать у ньому лик Божої Матері. Образ вирішили не зафарбовувати, а залишили на стіні. До речі, багато іконописців пробували відтворити його на полотні, але їм не вдавалося. А один із паломників намалював досить схоже. І нам вдалося це диво побачити власними очима.

Екскурсія дала можливість молодим людям з обмеженими можливостями розширити свій духовний світ, набратись сил з цілющого джерела, повірити у власне зцілення, відірватись від домашніх турбот, думок, поспілкуватись один з одним в дорозі, побачити прекрасні краєвиди природи. Ще підопічним сподобалось гуляти по безкрайніх, зелених, пахучих лугах, самотужки збирати польову полуницю, обідати на свіжому повітрі та молилися за тих, хто посприяв здійсненню такої незабутньої поїздки.

  • _016
  • _031
  • _036
  • _037
  • _052

Ксенія Марценюк,
секретар відділу у справах молоді
Хмельницької єпархії УПЦ