«Разом — назавжди». У Києві завершили роботу перші церковні курси з підготовки до сімейного життя

Упродовж 10 тижнів 70 молодих людей — як сімейні пари, так і поки що не одружені хлопці та дівчата — відвідували щотижневі заняття, аби спробувати у власному житті виконати гасло курсів: «Разом — назавжди»

17 травня, в Києві, в галереї-ризниці «Чудотворні ікони Афону», що на вулиці Ярославів вал, 1, завершували роботу перші в столиці церковні курси з підготовки до сімейного життя.

Чи можливо навчити сімейному життю? Адже кожна сімейна пара індивідуальна, і досвід інших необов’язково допоможе в тій чи іншій конкретній ситуації.

Виявляється, існують базові знання про спільне життя в подружжі, і командою під керівництвом доктора філософських наук Адріана Буковинського вони зібрані в навчально-методичній спеціальній програмі, яка пройшла державну акредитацію та була рекомендована Кабінетом Міністрів України. За цією програмою велося викладання і на церковних курсах

Детальніше про програму розповідає організатор курсів київський священик Миколай Могильний.

— Люди дуже задоволені й кажуть, що це якесь відкриття. Дійсно, і для мене ця програма, розроблена командою Адріана Буковинського, свого часу була одкровенням. Викладені в ній матеріали допомагають розібратися. Адже здається, що ми знаємо, що таке подружнє життя, впевнені, що зможемо збудувати щасливу сім`ю, але це не зовсім так. І ця програма допомагає навчитися, як правильно будувати подружні стосунки.

Дискусійна назва

Назва курсів «Разом — назавжди», як зізнавалися на останньому занятті організатори, від початку була дискусійною. Чому було обрано саме її, розповів отець Миколай.

— Наше народження від нас не залежало. Але у всіх нас попереду Життя Вічне, дароване нам Спасителем, і шлюб, як і чернецтво – це інститут спасіння, шлях до Вічного Життя. Коли людина одружується, вона може стати в шлюбі або щасливою, або, навпаки, розчарованою. І від цього, в тому числі, залежить її місце у вічності.

Чому «Разом — назавжди»? На мій погляд, кожна пара, яка хоче створити сім’ю, якщо її запитати: «Ви знаєте, що через півроку-рік розлучитесь?», відповість: «Цього не може бути. Ми разом назавжди». Звідси і таке побажання. І не просто побажання, а й певна інструкція для дій у цьому напрямку. Не так, що дали мольберт, фарби, пензлика, а далі малюй як сам знаєш…

І ми вважаємо важливим акцентувати увагу на тому, що без Бога людина не зможе створити нічого, а тим більше такий загадковий механізм, як сім’я.

2

10 тижнів, 6 лекторів

Шість лекторів вели кожен свій напрямок. Десять двогодинних занять були присвячені певним темам.

Які спеціалісти були залучені до навчання сімейному життю, розповіла співорганізатор курсів Вікторія Могильна.

— Лекторов у нас: отец Николай Могильный и я в помощь. Наталья Кручинина, психолог. Наталья Черныш, профессиональный педагог с более чем 25-летним стажем, профессиональный семейный психолог, директор Киевского центра взаимоотношений. Её лекции проходили «на ура», люди час или два её не отпускали, масса была вопросов.

Также священник Георгий Лайков – юрист с более чем 20-летней практикой работы. Ну и наш дорогой Александр Петрович Ломыкин – врач акушер-гинеколог, заведующий отделением Киевского роддома №6.

Також Вікторія Могильна розповіла, чому саме тему пробачення було обрано для фінальної лекції в рамках курсів:

— Это такая тема, которую больше нужно почувствовать сердцем.

Мы очень много на курсах говорили о каких-то базисных вещах — о том, что без доверия никак не обойтись, что человек должен быть предсказуем для того, чтобы ему можно было доверять. Мы говорили о различиях любви и влюбленности, что влюбленность ни в коем случае нельзя считать любовью, и она действительно живет три года. Мы говорили, что взаимное познание должно быть желательно в паре от года до трех. К сожалению, не у всех так получается…

Мы много говорили о физиологической стороне, об интимной жизни — Александр Петрович, акушер-гинеколог, поднимал очень много разных вопросов.

И все равно, пройдя весь этот путь, мы прекрасно понимаем, что рано или поздно в семейной жизни наступит тот момент, когда все наши знания, к сожалению, будут не то, что забыты, но поглощены волной гнева, обиды и тому подобное.

Прощение — это такая гавань, где мы можем успокоиться, исцелить свои раны. В семье, нашим самым близким людям, к которым мы наиболее открыты, мы больше всего ран как раз и наносим. Поэтому без развития в себе способности прощать настоящие отношения создать очень сложно.

И на последней лекции мы говорили о том, что прощение — это не эмоции, не чувства. Это выбор воли. Даже если я решила простить, без помощи Божьей, без обращения к Богу в молитве, без участия в таинствах это невозможно. Должна быть полнота не только знания, но и мистической стороны — наших отношений с Богом.

3

Далі буде…

На фінальній зустрічі були присутні майже всі лектори: кожен говорив прощальне слово, підсумовуючи свою тему. Так 10-тижневі церковні курси з підготовки сімейного життя в Києві завершили свою роботу. Слухачі отримали сертифікати, лектори не приховують, що навчання для них самих відкрило чимало нового.

Абсолютно позитивний досвід проведених лекцій, вдячні відгуки молодих людей стануть у пригоді для організації наступних занять. Нові групи набиратимуть з осені, про що буде оголошення в тій самій галереї-ризниці «чудотворні ікони Афону», що на Ярославовом валу в Києві.

До речі, як виявилося, такі самі навчання сімейного життя уже відбулися і в Чернігові.

Джерело