Греко-католики у свято Трійці вчинили спробу захоплення храму УПЦ в Коломиї (відео)

4 червня 2017 року, у День Святої П’ятидесятниці, греко-католицькі священики за підтримки вояків «Чорної сотні» вчинили рейдерське захоплення храму Української Православної Церкви в Коломиї на Прикарпатті

Як прокоментував ситуацію настоятель храму Благовіщення Пресвятої Богородиці протоієрей Василій Кобельський, вони обманом потрапили до церкви і відслужили там Літургію.

«Цього дня активісти та священики УГКЦ організували традиційну ходу до могили Січових Стрільців, що знаходиться неподалік нашого храму. До мене підійшов представник СБУ і попросив дати можливість їм зайти до храму і помолитися. Ми погодилися. Але греко-католицькі священики, а їх було тринадцять, відразу пішли до вівтаря і почали звершувати Літургію. Ми цього не очікували…», — розповів він.

За словами цих активістів, головною їхньою метою було переконати релігійну громаду добровільно вийти з УПЦ, як вони кажуть з під «Московського Патріархату», а храм, який, на законних правах був переданий у користування Українській Православній Церкві державою, передати УГКЦ. Озброївшись підтримкою вояків з «Чорної сотні», вони від слів агітації швидко перейшли до образ не тільки у бік священиків УПЦ, але й присутніх православних жінок.

Парафіяни такими підступними діями греко-католицьких кліриків, їхніми зухвалими пропозиціями та неправдивими словами були обурені.

«Навіщо ви, священики, між людьми чвари робите. Ви людей травите…», — звернулася парафіянка до одного з провокаторів.

Інші жінки, коментуючи для місцевої преси ситуацію, з дивуванням зазначили: «Я думаю, що то неправильно. Невже не могли вибрати другий день, а не таке свято сьогодні велике, цирк людям влаштували. Це православні?…».

Нагадаємо, на сесії міськради 23 травня депутати намагалися прийняти рішення про те, що потрібно відібрати храм в Української Православної Церкви і передати його у користування «Київському патріархату» або греко-католикам. Тоді голова міськради пообіцяв, що силою ніхто храм забирати не буде, а запитають думку парафіян релігійної громади УПЦ.

Наразі ситуація навколо храму залишається напруженою. На території церкви продовжують розпалювати ворожнечу та підбурювати людей представники УГКЦ. А вірні Української Православної Церкви разом зі священнослужителями моляться у храмі. За повідомленням з місця події, через конфлікт, вірні, побоюючись чергових провокацій, вимушені лишатися в приміщенні без води вже декілька годин.

  • -1-1024x678
  • 1-1024x591
  • 3-1024x596
  • 6-1024x639
  • 7-1024x590
  • 8

Джерело